Da li mislite da je zujanje u ušima bezazleno? E, pa nije! I ne treba da ga ignorišete (INFO)

lice

pixabay

Zujanje u ušima je veoma neprijatno i prilično često, pa se čak smatra da je svaka peta osoba makar jednom osetila bespomoćnost i frustraciju zbog zvuka u ušima.

U današnje vreme, kada smo jakim zvucima izloženiji više nego ranije, i zujanje pogađa sve više ljudi.

Najčešće se javlja posle koncerta ili boravka na mestima gde se sluša glasna muzika.Tada je, objašnjava dr Dušan Pavlović, specijalista otorinolaringologije u Centru za sluh i ravnotežu, zujanje u ušima znak da su se slušne ćelije unutrašnjeg uha umorile i potrošile energetske rezerve pretvarajući jak zvuk u nervni impuls.

Posle odmora ovo prolazno zujanje prestane, ali često i ponavljano izlaganje jakim zvucima dovodi do trajnog oštećenja sluha, a subjektivno pištanje ostaje trajni pratilac.

PROČITAJTE JOŠ  ANTIBIOTICI NIŠTA NE LEČE! NESTOROVIĆ: Uzmite beli luk, propolis i origano! (INFO)

IZAZIVA GA I ANKSIOZNOST

Dr Pavlović navodi da se zujanje, odnosno tinitus, kako glasi njegov medicinski naziv, može pojaviti ne samo posle izlaganja jakim zvucima nego i u mnogim drugim situacijama, i kod ljudi koji dobro čuju.

– Zujanje izazivaju oboljenja viličnog zgloba koji je u tesnoj anatomskoj vezi sa uhom. U tom slučaju pacijenti se obično žale na sporadičan probadajući bol u predelu uha. Kod njih se zujanje otklanja lečenjem uzroka, tj. viličnog zgloba – kaže on.

Zujanje može da bude i posledica pojačane nervne napetosti, to jest anksioznosti. Do ovog uzroka se, objašnjava naš sagovornik, dolazi sistemom eliminacije, pošto i kod drugih uzroka zujanje frustrira pacijenta i sekundarno razvija anksioznost.

Posebna vrsta zujanja jeste pulsirajuće zujanje. Obično se ispoljava u vidu šuma koji je u ritmu srčane radnje i u najvećem broju slučajeva predstavlja objektivni zvuk rada obližnjeg krvnog

suda. Međutim, navodi dr Pavlović, viđa se i kod povišenog intrakranijalnog pritiska, kod nekih arterio-venskih malformacija, pojedinih vaskularnih tumora.

ŠTO DUŽE TRAJE, TEŽE SE LEČI

Objektivni tinitus ume da bude posledica nekog drugog zvuka u glavi ili uhu. Svima je poznat osećaj kad oko „igra“, a slično se dešava i sa uhom.

horoskop

pixabay

To je posledica ponavljanih kontrakcija stapedijalnog mišića, najmanjeg u našem telu, koje dovode do vibriranja slušnih koščica i bubne opne.

Rezultat toga je neprijatan treperavi zvuk u uhu koji obično traje nekoliko minuta, a nekad i satima – objašnjava naš sagovornik.

PROČITAJTE JOŠ  DOKTORKA JOKOVIĆ DALA NOVA OBJAŠNJENJA: Ko najčešće gubi čulo mirisa tokom kovida i za koliko se vraća?

Zujanje je nekada, dodaje doktor, posledica ozbiljnih oboljenja kao što su akustički tumor, bezazleni tumor na slušnom živcu, otoskleroza, okoštavanja uha, glomus tumor, vaskularni tumor, benigna intrakranijalna hipertenzija, povišen pritisak tečnosti u glavi, Menierova bolest, oboljenje unutrašnjeg uha…

U slučaju zujanja u ušima neophodno je što pre otići na pregled kod otorinolaringologa, jer se zujanje koje se skoro pojavilo može terapijom otkloniti, za razliku od onog koje traje godinama. Njega je gotovo nemoguće izlečiti.

NA ISPITU I SLUH I RAVNOTEŽA

Dijagnostika, osim otorinolaringološkog pregleda, podrazumeva i audiometriju, to jest merenje sluha, i timpanometriju, merenje funkcije srednjeg uha.

– Često treba napraviti i dodatne audiološke preglede kao što su auditivni evocirani potencijali, odnosno merenje nervnog impulsa od uha do moždanog stabla, otoakustičke emisije ili merenje funkcije slušnih ćelija. Kada se sumnja na autoimuno oboljenje uha, neophodno je uraditi i laboratorijske analize, kao i radiološka snimanja kako bi se isključio neki tumor ili demijelinizirajući proces – pojašnjava dr Dušan Pavlović.

On, kao veoma važno, napominje da je čulo sluha smešteno u istom organu sa čulom za ravnotežu i da živac za sluh i ravnotežu putuju zajedno kroz unutrašnji slušni hodnik, kao kabl s dve žice, te kod mnogih oboljenja unutrašnjeg uha ili ove regije, osim ispada u sluhu, trpi i ravnoteža.

– Kao što se kod pacijenata sa vestibularnim tegobama proverava sluh, tako je često i kod pacijenata sa auditivnim simptomima potrebno proveriti i funkciju ravnoteže.

 

Dnevne.rs, Radenka Marković, zena.blic.rs