BUDITE OPREZNI! Ovo je polna bolest koja može biti smrtonosna, a bez vidljivih simptoma… (INFO)

lekar

Foto: Dnevne.rs/pixabay

 Nakon brojinih istraživanja procenjuje se da svaka stota osoba u svom organizmu ima ovu bakteriju koja se na druge prenosi seksualnim putem

Procenjuje se da od hlamidije boluje 1,8 miliona osoba samo u Americi, ali je zvanično zabeleženo 1,4 miliona.

Znači da je oko 400.000 ljudi zarazno ili je izloženo riziku od zaraze ove polno prenosive bolesti. To što neke obolele osobe nisu zatražile lekarsku pomoć, nije nužno njihova krivica. Naime, hlamidija najčešće ne daje nikakve vidljive tegobe. Za muškarce ova bolest izuzetno retko može da ima teže posledice.

Međutim, oni je vrlo lako mogu preneti na svoje partnerke.Nažalost, ukoliko žene ne leče hlamidiju mesecima ili godinama, bakterije mogu da se prošire u matericu i jajovode.

BRANIMIR NESTOROVIĆ: Rešite se krpelja tako što ćete ga UDAVITI?! Potrebne su vam samo 2 STVARI iz kuće!

Na kraju, može da dođe do ozbiljnih problema poput smanjene plodnosti ili upale karlice, što izaziva jak bol i grčeve. „Ponekad se može pojaviti pojačani sekret ili bol tokom mokrenja, ali najčešće su simptomi potpuno neprimetni.Hlamidija i upala karlice mogu izazvati neplodnosti kod žena“, upozorava profesorika Meri Džejn Minkin, s Jejla.

Isto tako, ukoliko se ne leči, hlamidija može do te mere oslabiti organizam da telo postane podložnije za obolevanje od HIV-a i drugih infekcija.

Samo jedna poseta ginekologu je dovoljna da se otkrije imate li hlamidiju, a tretman antibioticima će je ukloniti očas posla.

(Dnevne.rs /Izvor: MojeZdravlje)