BOGOJAVLJENSKA NOĆ: Ako sutra ostanete budni do ponoći, dogodiće vam se DIVNA STVAR!

mesec

Ako sutra u ponoć otvorite prozor i pogledate u nebo, verovatno ćete primetiti da i bar neko od vaših komšija radi isto. Ovo ne treba da vas čudi… reč je o prastarom srpskom običaju!

Sutra je Krstovdan, veliki hrišćanski praznik i prvi dan posle Božića kada se posti. Nekada je podrazumevao veliki broj rituala i običaja, ali je danas većina njih pomerena na Bogojavljenje.

Srpska narodna verovanja: Budite oprezni, ovo su ‘Nekršteni dani’!

Čim Sunce zađe, uoči praznika, hrišćani počinju da se pozdravljaju sa „Bog se javi!”, a odgovoraju sa „Vaistinu se javi!”, a naročito je bitno ostati budan do ponoći!

[adsenseyu4]

Naime, naši stari veruju da je noć između 18. i 19. januara vreme kada se nebo otvara i „Bog se javlja”. Prema verovanju, Bogojavljenje – javljanje ili objava Boga, dešava se u gluvo doba, uoči Bogojavljenja, kada se na tren otvara nebo, da se ukrštaju vetrovi što duvaju zimi s onima što duvaju leti.U tom trenutku sve vode sveta prestanu da teku, a onaj ko se zatekne na otvorenom i to vidi, može od Boga da zatraži ispunjenje jedne želje.

Dan kada je Isus Hrist kršten u reci Jordan

Po hrišćanskom verovanju, 30. godine naše ere Isus Hristos je kao drvodelja živeo sa svojom majkom Marijom i njenim mužem Josifom, a tada je pozvao Jovana Preteču da ga krsti u reci Jordan. Po Bibliji, odmah po krštenju, a ono je obavljeno tri puta porinjanjem u vodu, otvorilo se nebo i začuo se glas Boga Oca koji je objavio da je Isus sin njegov, a tada na rame Isusa slete Sveti Duh u obličju goluba. Ovim krštenjem je Isus označio početak svoje misije i propovedi.

Bogojavljenje je jedan od petnaest najvećih hrišćanskih praznika.

Narodna verovanja: Saznajte šta znači kada vam treperi usna, oko, obrva…

Osim ovog, prema mišljenju mnogih najlepšeg običaja za Bogojavljenje, ovaj praznik karakteriše i veliki broj drugih verovanja preteklih iz davnina.Veruje se da će neudate devojke, ukoliko stave ogledalce pod jastuk 18. januara uveče sanjati muškarca za koga će se udati.

Takođe, u pojedinim krajevima mlade devojke mese po četiri loptice od testa. U tri stave papirić sa imenima svojih simpatija, a jedan ostave prazan. Zatim se te loptice ubace u ključalu vodu i koja prva izbije na površinu, ona nosi papirić sa imenom ljubavi te devojke.

[adsenseyu1]

Ukoliko je isplivala prazna loptica, znači da devojka još nije upoznala svog suđenog.

Verovalo se i da vreme na Bogojavljenje predskazuje kakvo će vreme biti cele godine. Ako sutra bude jak mraz ili pada sneg, godina će biti rodna. Ako pak, bude vedro, biće sušna godina. Ukoliko 19. januar bude kišovit, cele godine će biti dosta padavina i poplava.

Na ovaj dan se osvećuje voda za koju se veruje da je lekovita i čudotvorna i naziva se bogojavljanska voda. Nju vernici nose kućama njome krope svoje domove i čuvaju je kao lek tokom cele godine.

Bogojavljenje se širom Srbije obeležava i tradicionalnim plivanjem za bogojavljenski krst.

MISTIČNA VEROVANJA: Sedam tajni i obreda vlaške magije

Tako bar narod kaže…

Naravno, ima i onih koji misle da su svi navedeni običaji samo praznoverica i glupost. Za neke od njih Srpska pravoslavna crkva kaže da su paganski. Ipak, svi su izdržali test vremena i i danas opstaju.

Zbog toga sutra, tačno u ponoć, otvorite prozor i zamislite želju… neka bude jasna i glasna… nedvosmislena i „bogougodna”… i imajte malo vere! Ne može da škodi!

 

(Dnevno.rs)

5 Comments on "BOGOJAVLJENSKA NOĆ: Ako sutra ostanete budni do ponoći, dogodiće vam se DIVNA STVAR!"

  1. svašta

  2. Paganski običaji. UŽAS

    • Paganski ili ne, ti obicaji daju lepotu i draz svim nasim praznicima! treba ih cuvati i zastititi od zaborava! Niko te ne sprecava da upraznjavas sve hriscanske obicaje koje ti kaze pop u crkvi i treba to da radis, ali ove stare obicaje, koji su ostali od nasih prapredaka i razvijali se kroz narodna verovanja kroz vekove treba da postujemo i sacuvamo! Upravo oni daju dusu svim nasim praznicima! Nista te ne kosta da sacekas ponoc i pogledas u nebo i zazelis zelju! Nije u suprotnosti sa nasom verom, ne trazis pomoc od djavola vec od Boga i lepo se uklopilo uz hriscansa pravila!

  3. žalosno je što vjerujemo u sve samo nemamo vjru isusovu što je jako važno za spasenje đavo sve postavi sa mo da smo što dalje od gospoda.

Comments are closed.