AKO SE GREJETE NA TA PEĆ, OVE GREŠKE VAM IZBIJAJU PARE IZ DŽEPA!

struja

IZVOR: YOUTUBE/SCREENSHOT

Korisni saveti ukoliko se grejete na struju…

Konačno je zima stigla u Srbiju. Nakon nedelja neočekivano lepog vremena, počeo je da pada sneg, a hladnoća se brzinom svetlosti uselila u naše domove.

Što smo uštedeli na grejanju – uštedeli smo… Sada će peći morati da “rade” punom parom. Ukoliko se grejete na struju i TA peć, početak sledećeg meseca kada stignu računi neće vam lako pasti.

Ipak, postoje načini da smanjite troškove.Većina nas pravi naizgled sitne greške, a koje prave veliku razilku na kraju računice…

PROČITAJTE JOŠ ZELENO SVETLO: Ova zemlja regiona od danas ponovo priznaje PCR testove iz Srbije

Može li da zagreje celu kuću?

Prvo što treba da znate jeste da TA peć treba da stoji ispod prozora ili do najhladnijeg zida, i to udaljena od njih 20 cm.

Drugo važno pravilo jeste da ne blokirate izvor toplote, što znači da prostor ispred peći ne sme da bude zatvoren. I nikako nemojte držati ploče ili neke druge nezapaljive predmete na peći, smanjujete širenje toplote, a samim tim će ona morati duže da radi kako bi zagrejala prostorije.

Da bi TA peć zaista i bila ekonomična, neophodno je da se ona puni toplotnom energijom, odnosno da grejači rade samo dok je na snazi jeftina struja.  Ako želite da iskoriste njen pun potencijal, a ne prekoračite potrošnju, važno je da ne bude isuviše mala za prostoriju koju greje.

PROČITAJTE JOŠ RODITELJI OPREZ! Pet najčešćih simptoma korone kod beba i dece koji se razlikuju od onih kod odraslih

U suprotnom, da bi postigli željenu temperaturu moraćete često da uključujete ispuštanje toplog vazduha, a na taj način će se brzo potrošiti akumulirana toplotna energija, pa će biti potrebno dopunjavanje u vreme kada je struja poprilično skupa. I to je jedna od najčešćih grešaka koju većina pravi.

Drugo gde greše jeste što ne koriste tajmer.

 Kako bi TA peć uvek radila kada je jeftina struja, najbolje je nabaviti specijalne tajmere koji mogu automatski da se uključe, tako da ne morate da čekate ponoć ili, ukoliko ste nestrpljivi, upalite peć ranije i tako trošite skupu struju.

Još jedna velika greška jeste isključivanje peći kada niste kod kuće. Mnogo više će trošiti da se ponovo zagreje nego da sve vreme održava mlaku temperaturu. Zato podesite termostat na 15-16 stepeni kada niste kod kuće. Ovu kutijicu koja meri temperaturu ne postavljajte na spoljne zidove, i najbolje je da budu na visini od 1,5 m.

PROČITAJTE JOŠ TVOJE SUZE SINE IM NEĆU OPROSTITI: Dete obolelo od korone lekari 7 sati šetali od grada do grada!

A kada ste kod kuće, optimalno je da temperaturu držite na 22 stepena. Ako povećate za samo jedan stepen, povećaćete i potrošnju struje za čak 6 odsto, a to mnogi ne znaju!

 

(Dnevne.rs/Mondo.rs)