ZVUČI KAO POČETAK VICA, ALI NIJE! Srbin sreo Hrvata u Nemačkoj: “Gospe mi, od vas se ne može pobeć”

voz

Foto: Pixabay, Facebook/Dr Vladimir Djuric

Psihoterapeut dr Vladimir Đurić napisao je status na svojoj Fejsbuk stranici koji je zapalio Balkan. Opisao je jedan slučajan susret sa kondukterom spasiocem, koji ga je pri tom oslovio sa “zemljak”.

Prenosimo priču doktora Đurića u celosti:

“Skup mojih predrasuda o Nemačkoj se može podvesti pod onu staru “nemačka medicina je najbolja na svetu”. Red…rad… disciplina… tačnost… ozbiljnost… planiranje…uređenost.

Povučen tim razmišljanjem isplanirao sam put od Fulde do Strazbura u minut… Tri presedanja, Fulda-Frankfurt-Karlsrue-Strazbur, da bih stigao tačno na početak Letnje škole psihoterapije koju organizuje Evropska psihijatrijska asocijacija za koju sam se toliko spremao i kojoj sam se toliko radovao s obzirom na to da u Evropi bukvalno ne postoji ništa bolje na šta možete otići kako biste učili i porasli kao psihoterapeut.

Od Fulde do Frankfurta voz je šljakao perfektno, u sekund.

VOZ NA VREME

Mnogo nenašminkanih sređenih žena koje idu da rade, mnogo muškaraca u odelima koji raspoloženi idu na posao, sa osećanjem smisla i svrhe; mnogo studenata koji hrle na Univerzitet, ponosnih što trenutno apgrejduju svoj softver na viši nivo i srećnih što će sa tim parčetom papira posle moći da biraju gde će raditi, tj. kome će posvetiti svoje znanje vreme i trud u zamenu za gospodski način života. Voz stiže u minut, trčim sa sve koferom od centralne železničke stanice u Frankfurtu do polazišta Fliksbusa, 300 metara dalje.

Foto: Facebook/Dr Vladimir Djuric

Razmišljam kako mora da je neko sa fakultetom baš za to pravio ove velelepne stanice i povezivao ih sa drugim sistemima prevoza na ovako logičan način, no to je druga i dosta mračnija priča…

Stigao sam tri minuta ranije, zauzeo busiju i posmatram kolege-putnike.

NEDELJNI HOROSKOP OD 9. DO 15. APRILA: Rak ima priliku kakva se retko dobija, a Jarac se zaljubljuje (ASTRO)

U BEOGRADU NIKAD NE BI TOLIKO KASNIO

Bombaš samoubica Arapin, Afrikanac intelektualac sa laptopom, grupa turista iz Koreje sa tabletima, Šveđanke sa bekpekovima i osmesima sede na asfaltu, glasni gojazni Amerikanci sa kesom iz Meka, par fluorescentnih rejvera iz Nemačke i nekoliko srećnika iz Sirije koji su uspeli da stignu tamo gde su pošli i sad više ne znaju kud će sa svojom tugom. Čovečanstvo u malom.

Prolazi 15 minuta…30…45… Autobusa i dalje nema. Radnik sa stajališta nam objašnjava da se desio karambol na auto-putu i da će autobus kasniti dva i po sata. Mislim se u sebi, jbg, pa u Beogradu nikad ne bi toliko kasnio, ubacili bi nekako novi autobus, makar nas u tom trenutku bombardovali.Gotovo je, neću stići, neću uspeti da presednem na sledeći bus u Karlsrueu… Zakasniću na ceremoniju otvaranja škole i predstavljanje učesnika. Plus ode 50 evrića… Bezveze…

Petnaest minuta kasnije na stanicu prispeva autobus iz Berlina koji vozi za Štutgart… Letimično primećujem da prolazi i kroz Karlsrue… Ushićen, stajem u red da uđem u njega… Pokušavam da objasnim radniku sa stanice šta želim i da je po meni sasvim logično da zbog toga što autobus, za koji sam kupio kartu, kasni 2,5 sata imam potpuno pravo da idem bilo kojim njihovim autobusom do Karlsruea… Međutim, prema malim slovima na poleđini karte to je savršeno ok, samo što moram kupiti novu kartu od 30 evra i da se odreknem refundacije za staru…

GOSPE MI…

Besan… frustriran… nervozan… opsovah… onako sočno… po srpski… U tom trenutku otpoče čarolija… Kondukter iz autobusa, koji je stajao pored, me pogleda, nasmeši se i reče:

HOROSKOP ZA LJUBAV I POSAO: Evo šta vas čeka na polju emocija i finansija od 09. do 15. aprila 2018. godine

– Zemljače… Odakle si ti?
– Iz Beograda.
– Baš iz Beograda?
– Baš.
– Srbin, dakle?
– Srbin.
– Gospe mi… Od vas se ni u Evropi ne može pobeć’.

Širok osmeh, hrvatski akcenat, dinarska visina, prijateljske oči, balkanska duša, slovenska potreba “da se snađe”, da se nekako izigra sistem…

– Sačekaj, zemo samo da se pomeri ovaj što nas kontroliše, pa ubacuj brzo kofer dole i sedaj tu iza mene.

Autobus polazi… Kondukter spasilac dolazi do mene, uzima mi kartu, ali je ne skenira… Smeši se, namiguje i kaže:

– Častiš kafu na pauzi, zemo.

Komentarišemo Evropsko prvenstvo u košarci, Bogdanoviće, život u tuđini, situaciju u našim napaćenim zemljama, pljujemo političare i kriminalce… On odlazi dalje da radi… Ostajem sam… i nadahnut… Dobrotom.

LJUDI MOJI DA LI JE OVO MOGUĆE: Golman Vedran pogodio mrežu sa 70 metara i doneo bod svom Želju u poslednjoj sekundi meča (VIDEO)

Posmatram uređeni krajolik kroz prozor i potvrđujem u sebi odavno znane istine u koje se mogu zakleti.

ILI SI ČOVEK ILI NISI

Ko misli da su svi Hrvati loši… Taj je Budala. Ko misli da su svi Srbi dobri… Taj je Budala.

Ko misli da postoji i jedna jedina pojedinačna karakteristika koja može definisati vrednost celokupnog čoveka, na primer boja kože, oblik očiju, boja kose, visina, količina novca, nivo obrazovanja, adresa porodilišta, veličina penisa ili grudi… Taj je budala. A posebno onaj koji misli da to može uraditi obala sa koje neko posmatra Drinu.
Ili različito predstavništvo na nebu kome se molimo za potpuno iste stvari..

SLUČAJNOST? Srbija bruji o onome što se dogodilo u Slagalici i to baš na VELIKI PETAK

Autobus staje na semaforu, posmatram vaspitanog rasnog nemačkog psa koji mirno čeka sa gazdama da pređe ulicu na zeleno i mislim se…

Ko je više pas? Ovaj sa pasošem Evropske unije ili ona moja lutalica Srbenda koju hranim ispred zgrade…

ŠTA SA STAROM ČUVARKUĆOM? Vaša kuća će biti zaštićena od ZLA samo ako ste je bacili na ovo mesto!

Ko je više životinja? Mrav ili medved? Svinja ili vuk? Antilopa ili lav? I bi mi potpuno jasno… Da nijedna životinja ne može biti više životinja od neke druge… Svaka je različita… Ali su sve potpuno iste… Po željama…pravima…i potrebama… Isto je i sa ljudima… Ili si čovek… ili nisi… Živeli dobri ljudi!

(Dnevne.rs/Izvor: telegraf.rs)

4 Comments on "ZVUČI KAO POČETAK VICA, ALI NIJE! Srbin sreo Hrvata u Nemačkoj: “Gospe mi, od vas se ne može pobeć”"

  1. Ili si covek ili nisi,to je jedino sto te vrednuje kao coveka,sve ostalo su zablude i budalastine.ZIVELI DOBRI LJUDI.

  2. Živeli DOBRI LJUDI!

  3. ГОРДАНА | 11. априла 2018. at 14:35 |

    СЛАЖЕМ СЕ !!!

  4. UVEK SAM LJUDE DELIO NA DOBE I LOSE VERA,NACIJA,BOJA KOZE TO NEMA BLAGE VEZE ILI SI COVEK ILI NISI JEDINA PRAVA MERA,LJUCKOST

Comments are closed.