ZRENJANINCI U ŠOKU: UPUCAO MAJKU DEVETORO DECE

ubistvo

Foto: S. Surla

Muhamed Emini (27) ubio je iz vatrenog oružja nevenčanu suprugu Naziru Salihi (30) i odmah posle zločina počinio je samoubistvo.

Zločin se dogodio u utorak uveče u zrenjaninskom romskom naselju Dudara. Kako saznajemo, pokojni Muhamed i Nazira u vezi su bili oko godinu dana i imali su četvoromesečno dete.

Muhamed je iz prethodnog braka imao četvoro maloletne dece, isto koliko i Nazira sa bivšim mužem.

– Živeo je sa majkom i ćerkom, a Nazira je od pre dva meseca, kada ga je napustila, boravila u kući kod brata. Svi smo šokirani zbog ovoga što se dogodilo. Muhamed nije bio nasilan, nije pio alkohol, pa čak nije ni pušio. Znamo jedino da je jako voleo Naziru – priča komšinica Hajrija D.

[adsenseyu5]

Molio ju je da se vrati

– Nije važio za nasilnika. Zato smo i svi u naselju u još većem šoku zbog ovog zločina koji je počinio. Znam da je molio Naziru da mu se vrati, što je ona odbila da učini – govori žitelj naselja Dudare Suljo Salihi.
Ni on nije čuo pucnje u momentu ubistva, mada se kuća u kojoj se zločin dogodio nalazi neposredno uz njegovu.

I drugi žitelji ovog siromašnog naselja ne kriju da su šokirani, jer ništa nije nagoveštavalo tragediju. Muhamed nije bio zaposlen, već se izdržavao od socijalne pomoći i ponekog poslića.
– Nije imao ni za hleba, pa sada treba da se vidi otkud njemu pištolj – govori jedna od komšinica.
Muhamed je odrastao u naselju Dudara, bio je jedinac.
– Strašno, šta drugo da kažem. Rastao je ovde sa nama, rođen je ovde, svi ga poznajemo i ne možemo da shvatimo šta se to prelomilo da učini tako groznu stvar. Da ubije Naziru, koju je voleo. Očigledno da nije mogao da prihvati rastanak – govori komšinica.

Nazirin stariji brat Suljo Salihi potvrđuje priče da zet nije bio nasilan prema njegovoj sestri. Kaže da je Nazira bila kod komšinice u kući kada je ubijena.

[adsenseyu1]

To je potvrdila i komšinica Elma Šaćiri, koja je u trenutku kada je Muhamed upao u kuću bila sa Nazirom.
– Sedeli smo i on je bez reči ušao i izvadio pištolj. Tek kada je repetirao, shvatila sam da se ne šali i zato sam pobegla iz kuće. Nazira je ostala sa bebom. Nisam čula pucanj – priča Elma.
Kada je ubio nevenčanu suprugu, Muhamed je otpešačio do svoje kuće, ušao je u sobu i zatim pucao u sebe. Ubrzo su žitelji Dudare saznali za ovu tragediju i odmah obavestili policiju.
Tela Muhameda i Nazire prevezena su u zavod za sudsku medicinu u Novi Sad radi obdukcije.

Žrtve nasilja su se ohrabrile

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama potpisan je Sporazum o saradnji u primeni Opšteg protokola o postupanju i saradnji ustanova, organa i organizacija Grada Beograda u situacijama nasilja nad ženama.

Aleksandar Vulin

Ministri Aleksandar Vulin i Nikola Selaković i gradonačelnik Siniša Mali istakli su da je to prvi korak u suzbijanju nasilja.

– Sistem mora da funkcioniše u celini, od socijalne i zdravstvene zaštite, policije, tužilaštava i sudova, prosvete, medija, sve to daje nadu da ćemo se s ovim zlom izboriti efikasnije – rekao je Vulin.
Prema podacima MUP-a, u prvih deset meseci ove godine prijavljeno je 4.200 slučajeva nasilja u porodici, što je više nego cele prošle godine, a taj podatak jasno ukazuje na to da su se žrtve osnažile, ohrabrile i da imaju više poverenja u institucije da prijavljuju nasilnike, jer znaju da će biti zaštićene, navodi se u saopštenju MUP.
Od sinoć najvažnije institucije države, kao i znamenitosti Beograda svetleće u narandžastoj boji i narednih 16 dana podsećati na borbu protiv nasilja nad ženama i devojčicama u Srbiji.

(Slavko Surla /Blic)