ZNATE LI KOJI JE DANAS DAN? Ovo je nekada bio praznik 23 miliona ljudi, slavili smo, jeli pečenje i izležavali se

zemlja

Foto: youtube.com/WonderWhy

BEOGRAD – Na današnji dan nekada davno slavilo se naveliko! Skromno u krugu porodice kao i Nova godina – uz pečenje, meze, žuti i crni sok… Bio je to 29. novembar, Dan republike koja odavno više ne postoji a koju je u nekadašnjoj velikoj Jugoslaviji slavilo čak 23 miliona ljudi.

Ako se sećate, slavili smo godišnjicu Drugog zasedanja AVNOJ-a u Jajcu (BiH), na kome su u Drugom svetskom ratu udareni temelji nove, socijalističke Jugoslavije.

Taj čuveni 29. novembar slavljen je gotovo šest decenija kao državni praznik SFRJ, a zvanično je ukinut posle više od deset godina od raspada te zajednice – novembra 2002. Taj datum je ušao u istoriju 29. novembra 1943. godine, kada je održano Drugo zasedanje AVNOJ-a u Jajcu, na kome je doneta odluka o federalnom ustrojstvu Jugoslavije, a kraljevskoj vladi zabranjen povratak u zemlju. AVNOJ je tada proglašen za vrhovno zakonodavno i izvršno državno telo, koje je donelo istorijske odluke o uređenju Jugoslavije. Tim odlukama ustavnog karaktera izgrađeni su vrhovni državni organi nove Jugoslavije, pa je zbog toga taj datum zapisan kao dan stvaranja nove Jugoslavije.

MILAN POPOVIĆ: Aleksandar će konačno ići u školu, a ne na koncerte

AVNOJ je odlučio i da se nova Jugoslavija izgradi na demokratskom principu kao državna zajednica ravnopravnih naroda. Josip Broz Tito, generalni sekretar Komunističke partije Jugoslavije i vrhovni komandant Narodno-oslobodilačke vojske i partizanskih odreda Jugoslavije proglašen je za maršala Jugoslavije. Posle završetka rata, od 1945. godine, 29. novembar se slavio kao dan Republike i bio jedan od najvećih praznika u nekadašnjoj SFRJ.

Prema tadašnjem Zakonu o državnim praznicima proslavljao se dva neradna dana, uz svečane akademije u glavnim gradovima republika bivše države, počasne plotune, a 1964. ustanovljena je i nagrada AVNOJ-a. Đaci prvaci su dobijali crvene pionirske marame, deljena su razna ordenja. Poslednji put ovaj praznik obeležen je u Srbiji 2001, jer ga je Savezna skupština zvanično ukinula tek sredinom novembra sledeće godine. Do 1997. godine 29. novembar je slavljen kao dan sećanja na Drugo zasedanje AVNOJ-a, ali je od tada počeo da se praznuje kao dan kada je 1945.

Jugoslavija i formalno prestala da bude monarhija i postala republika. Ta zamena nastala je kao izraz kritike da je SRJ nastavila da obeležava praznik nepostojeće države – federacije šest republika – koja se raspala 1991.

Raspao se silos pun kukuruza i zatrpao firmu kod Sremske Mitrovice (VIDEO)

U ranijem periodu, Srbija je, inače, predstavljala svojevrstan presedan u obeležavanju praznika, koji su morali da nestanu posle raspada jugoslovenske države i zajednice sa Crnom Gorom. Kao dan državnosti SRJ tada je uveden 27. april, kada je 1992. godine, proglašen ustav nove države, poznat kao “žabljački”.

Samostalna Srbija danas svoj Dan državnosti i ustavnosti slavi na Sretenje, 15. februara.

     

(Dnevne.rs/Izvor: Beta)