“Znam gde se nalazi Titov imetak i hoću svoj deo!”

Foto: Wikipedia

Ustavni sud Srbije ocenio je da neopravdano dugo traje ostavinska rasprava posle smrti Josipa Broza Tita, još od 1984. godine, kada je doneta prva odluka po zahtevu njegovog sina Žarka Broza, koji je, u međuvremenu, preminuo – rekao nam je advokat Duško Tomić, pravni zastupnik Svetlane Broz, Žarkove kćerke, unuke bivšeg predsednika SFRJ.

Ovo je, kako kaže, velika nada za Brozove naslednike, čija ostavinska rasprava traje više od tri decenije, što je neslavni rekord na čitavom Balkanu.

– Reč je, kako tvrdi Ustavni sud, o kršenju ljudskih prava – ističe Tomić. – Ovo je veliko ohrabrenje i nada za Brozove naslednike. Utoliko pre što smo iz Ustavnog suda obavešteni da će o suđenju u nedopustivo dugom roku, sada po novoj organizaciji sudova, koju je usvojio parlament Srbije, odlučivati Apelacioni sud Srbije u hitnom roku.

Srbija je, kako naglašava, odlukom o novoj organizaciji sudova s tim u vezi, prva zemlja u regionu koja je učinila „taj valjan korak, kako bi se izbegla silna zagušenja, sa kojima se suočavao Ustavni sud Srbije“.

[adsenseyu5]

– Srbija dugim i sigurnim koracima ide ka valjanom funkcionisanju pravnog sistema, posebno u ovakvim slučajevima, jer su ostavinske rasprave nešto što se hitno odlučuje – naglašava zastupnik dr Svetlane Broz. – Odluka Ustavnog suda Srbije je, praktično, „šamar“ pravosuđu koje je više od tri decenije „rastezalo“ taj predmet.

U ostavinsku raspravu Brozovih tražio je da se uključi, što je poznato i advokatu Tomiću, inženjer Blagoje Josipović iz Suvog Polja, kod Bijeljine, zahtevajući, zvanično, od suda da bude jedan od naslednika, „jer je njegova porodica teško stradala, zbog kršenja ljudskih prava, u vreme neprikosnovene vladavine Josipa Broza Tita“.

– Tačno znam gde je Brozov imetak u inostranstvu, ali, naravno, neću da otkrijem dok me ne uvrste na spisak naslednika – rekao nam je Blagoje Josipović.

– Svaka čast Ustavnom sudu Srbije što brine o ljudskim pravima i daje Brozovim naslednicima prava, mada u vreme vladavine njihovog pretka mi, žrtve njegovog režima, nismo imali kome da se žalimo, jer je kadija i tužio i sudio, kako kaže naš narod.

(Novosti)

[adsenseyu1]

3 Comments on "“Znam gde se nalazi Titov imetak i hoću svoj deo!”"

  1. Tito je svoj celokupni deo ostavio bivsoj drzavi u celini, ali politicki sinovi su podelili imanje i sada za nove naslednike ima jos manje i jos su i duzni ko …

  2. blagoje,blago meni da li su ti sve koze na broju,pa ovaj nista nije odneo i nista nije krio,za razliku od naslednika(politickih) iovih koji su vladali posle njega.

  3. e moj blagoje blago si ga tebi postaces bogat ali neznam kada

Comments are closed.