ŽIVOTNA PRIČA MARKA I LUKE MAKSIMOVIĆA: Napustili luksuz u Los Anđelesu, došli u selo kod Topole i sada su glavni poljoprivrednici ovog kraja (FOTO)

braća

Foto: Instagram/braca_maksimovic

Blizanci Marko i Luka Maksimović mogu da stanu rame uz rame s uspešnim preduzetnicima jer zajedno sa ocem Časlavom u selu Božurnja, nadomak Topole, uspešno uzgajaju – borovnice.

Nije film, već životna priča Marka i Luke Maksimovića, 21-godišnjih blizanaca rođenih u Los Anđelesu.

Marko i Luka su se, iako rođeni u SAD, pre desetak godina vratili u Srbiju, a ističu da je želja njihovog oca bila da odrastaju kao Srbi.

U Beogradu su završili osnovnu školu, gimnaziju, a zatim upisali Poljoprivredni fakultet.

– Kada smo upisali prvi razred loše smo govorili srpski, ali smo se brzo navikli i odlično snašli – kaže Luka za “Blic”

MOŽE JOJ SE: Svi sanjaju da za Novu godinu dobiju poklon kakvim je Aleksandra iznenadila Filipa Živojinovića

U selu Božurnja, pored Topole, odakle im je očeva majka, pre nekoliko godina počeli su da se bave samostalnim poljoprivrednim biznisom.

View this post on Instagram

#blueberries #bluegold

A post shared by Braca_Maksimovic (@braca_maksimovic) on

Na svoju inicijativu, počeli su da razmišljaju šta bi moglo najbolje da odjekne u Šumadiji, poznatoj po šljivama i vinogradima.

Došli su na ideju da uzgajaju borovnice, kojih u Srbiji nije bilo u velikim količinama. Kažu da je borovnica voće milenijuma i da može da se upotrebljava sušena, sveža, kao i smrznuta.

– Shvatili smo da posao sa borovnicama može mnogo da nam donese – kaže Luka i dodaje da iz godine u godinu prihodi rastu 280 odsto.

View this post on Instagram

Berba #2017 #borovnice #blueberry #bluegold

A post shared by Braca_Maksimovic (@braca_maksimovic) on

Marko i Luka kažu da su zadovoljni. Posao konstantno napreduje, potražnja raste, a oni smatraju da su borovnice – budućnost.

– Prosečna cena borovnice je od 5 do 6 evra po kilogramu, a po hektaru može da se ima oko 15 tona – kaže Luka, dodajući da godišnji troškovi ne prelaze 15 odsto ukupne bruto zarade.

EGZOTIČNA DESTINACIJA: Novak i Jelena su ovde dočekali Novu 2018. godinu (FOTO)

Ipak, kažu da su najsrećniji što su, uprkos stereotipima da samo na Zapadu može da se uspe, svoje ciljeve ostvarili u Srbiji.

(Dnevne.rs/izvor: Telegraf.rs)