“Živim za dan kada će mi moja Ana reći: Mama!” Imala je 780 grama kada je rođena, ali je veliki borac dok bije tešku bitku

duša

Foto: Privatna arhiva

 Živim za dan kada će mi moja ćerka reći: “Mama”. I nadam se da će on doći, iako je Ana kao prevremeno rođena beba u teškom zdravstvenom stanju, odnosno to što je rođena ranije ostavilo je posledice – počinje svoju priču Anđela Korać (23) iz Kuršumlije koja je samo jedna od majki u Toplici sa prevremenim porođajem.

Svetski dan prevremeno rođenih beba – 17. novembar obeležava se danas, a statistika kaže da je svako deseto novorođenče stiglo ranije. Sićušna Ana je jedna od tih boraca čija je snaga daleko veća od njihovih majušnih tela.

– Ana je rođena u 26. nedelji sa 780 grama. Tog trenutka krenula je borba i njena, moja, čitave porodice. Sada ima 21 mesec i devet kilograma i mnogo dijagnoza, ali se nadam da će sve doći na svoje i da će ovaj moj veliki borac sve prevazići. Do sada je imala devet intervencija na mozgu, a u prvim mesecima života je imala 2 puta sepsu, encefalitis, nekoliko meningitisa a preležala je morbile.

-Ona je trenutno dete sa posebnim potrebama. Nema vizuelni kontakt, ne okreće se, ne hvata igračke, ne sedi, ne hoda, ne priča, povremeno ima epi napade zbog kojih pije dva epileptika (sabril i kepra) – objašnjava Anđela stanje u kojem je njena devojčica.

AGENCIJA HTELA DA POŠALJE DECU IZ VRTIĆA NA REKREATIVNU VEZANU KESAMA: Mališani plakali i smrzavali se satima, roditelji sprečili TEŽAK PROPUST u poslednji čas (FOTO)

Dodaje da je ona pre svega majka i jednostavno mora sve da izdrži.

– Bilo je raznih trenutaka, par puta sam razmišljala i da odustanem od svega i pitala se šta mi je sve ovo trebalo. Doživljavala i “peckanja” drugih ljudi nekoliko puta. Bitno je da je porodica cela, podrška i razumevanje bližnjih je tu, Ana ima puno ljubavi i pažnje od mene i svog oca, iako on radi po šumi ceo dan. Ja sam sa njom 24 sata, gde god da idem, ide sa mnom, ne ostavljam je nikom- kaže Anđela.

Sličnih primera je mnogo. Od početka godine u prokupačkoj Opštoj bolnici “Dr Aleksa Savić” bilo je 23 prevremenih porođaja. Od toga zbog ozbiljnosti stanja beba, sedam njih je upućeno na lečenje u druge veće centre.

BRUTALNO PRETUČENI FUDBALERI U PRIJEPOLJU: Sedeli sa devojkom ispred pekare, a onda im je prišla grupa mladića i krenuo je HAOS!

– Trudnoća uredna, ali sam se porodila u 31. nedelji sa blizancima. Hitno su prebačeni u Beograd na Institutu za neonatologiju. I tada kreće borba. Milion dokumenata je bilo potrebno da odem gore. Dok smo prikupili prošlo je 15 dana. Za to vreme sam održavala mleko i čuvala im u specijalnim kesama za tu namenu. Kada sam odradila sve što je trebalo, prebacila sam se u Beograd da ležim na odeljenju za majke. Deca su mi bila prvo na intezivnoj pa posle 2 nedelje i na poluintezivnoj. Stanje i dijagnoza milion.

– Pluća nisu bila razvijena, samim tim sto su rođeni ranije, nisu ni imunitet razvili pa ih i najmanja bakterija napadne i stvori se infekcija.. Antibiotici, 300 cevčica, sonde, igle, inkubatori... Ne smeš da plačeš jer tako utičeš na bebe.. Hranila sam ih na flašicu i pevala im dan i noć – prenosi nam iskustvo majka iz Prokuplja koja nije želela da joj se pominje ime.

KNJIŽEVNIK MATIJA BEĆKOVIĆ: Recite mi Crnogorci zašto živite u Srbiji, kad je Srbija okupator?

Sada su njeni dečaci dobro i potpuno zdravi. Kako kaže jedna od terapija je telo uz telo. To je kada majka uzme bebu u naručje i beba kao čudom počinje da diše.

Kako se danas obeležava Svetski dan prevremeno rođenih beba, Opština Prokuplje će u znak podrške najlepšu zgradu u kojoj je Dom kulture obojiti u ljubičasto i tako podržati ove male heroje.

(Dnevne.rs/Izvor: B.R., Telegraf.rs)