Zbog porodiljskog profesorka univerziteta pred otkazom?

otkaz

Foto: printscreen/youtube

Vesna Todorčević vanredna profesorka matematike na Fakultetu organizacionih nauka će naći posao i van Srbije. Srbija, nažalost stručnjaka kao što je Vesna – malo teže. Ako ode, Vesna će sa sobom povesti i troje dece. Teško da će se i oni, poput hiljada drugih, vratiti u rođenu zemlju.

Biće to dvostruki poraz za naciju kojoj preti nestajanje. Kao da naši neprijatelji kreiraju našu stvarnost, jednim potezom dva autogola. Ako spakuje kofere ova  mlada naučnica će otići zato što je oterana, a ne zato što želi da karijeru gradi van Srbije.

Vesna Todorčević je trenutno u zvanju vanrednog profesora  FON-a, a koja treba da bude izabrana za redovnog. Niko ovoj matematičarki ne osporava stručnost, štaviše struka je na njenoj strani. Komisija koju je imenovao fakultet i koju čine tri ugledna profesora konstatovala je u svom referatu da su ispunjeni uslovi za izbor kandidatkinje.

Velika većina redovnih profesora na Matematičkom fakultetu koji se kao matični pita o Vesninom izboru bili su “za”. Zarad tačnog i potpunijeg razumevanja nešto kasnije ćemo se vratiti na odluku Matematičkog fakulteta.

Ovde priča stiže do nama svojstvenog i dobro poznatog “ali”. Do naših naravi i manje vidljivih postupaka. Nekome na FON-u nije bio po volji Vesnin izbor, troje kolega i to baš sa Katedre za matematiku, uputilo je prigovor osporavajući profesorki fond časova, između ostalog, i zbog porodiljskog odsustva.

Bio je to presedan, jer nikome do tada na FON-u nije porodiljsko odsustvo bilo smetnja za napredovanje. U takvoj situaciji bi mnoge žene bile suočene sa izborom – deca ili karijera.

Kao da je neko smislio i vodio opstrukciju, slučaj stiže do lobiranja, glasanja, tumačenja… Na pomenutom Matematičkom fakultetu asistenti i saradnici preglasavaju redovne profesore, rezultat glasanja je bio da se ne podrži izbor profesorke Todorčević. Zašto, nema obrazloženja. Jednostavno – zato.

DRAGAN MARŠIĆANIN: “Zabranio bih da se Albanci sa KiM leče od kancera u beogradskim bolnicama

Da ne bude zabune, ne treba neko da bude profesor zato što ima troje dece, ali ne treba ni porodiljsko odsustvo da bude smetnja pri izboru.

Vesna Todorčević nije nepoznato ime u matematičkom svetu. Objavljivala je radove u prestižnim svetskim časopisima, vrlo je citiran autor u međunarodnim stručnim krugovima. Bila je u komisiji za odbranu šest doktorata na BU, a na univerzitetima u Helsnikiju, Tokiju, Dablinu, Skoplju, Podgorici, Los Anđelesu… gost predavač.

Pa, u čemu je problem? Možda u tome što nije “kooperativna” kako bi to neko želeo, možda i u tome što nije glasala za jedan doktorat, možda i zbog sujete… Kako god izgleda da se ne uklapa i neko je procenio da je treba “odstraniti”. Na Univerzitetu se zna i ko sve telefonira za to “odstranjivanje”.

Profesorka Todorčević je trenutno u vakumu, a od otkaza je trenutno štiti samo porodiljsko odsustvo. Ostala je još jedna nada da se ova čudna igra zaustavi. To je Senat Univerziteta u Beogradu koji će kao poslednja instanca dati konačnu reč. Vesna se nada da Senat neće pokleknuti, u suprotnom svet će obići još jedna ružna priča iz Srbije.

A šta tek da očekuju “obične” porodilje kad mašina ovako melje ime iz nauke.

(Dnevne.rs/Izvor:Milenko Vasović,  BIZLife)