Zbog male NAĐE je prošle godine PLAKALA CELA SRBIJA, otkrivamo gde je ona danas! (FOTO) (VIDEO)

decak

Foto: Facebook/ Pomozimo Nadji

Sećate se male Nađe Novaković (10) iz Beograda, za čije lečenje je organizovana nikad zapamćena humanitarna akcija u okviru koje je mladić Jovan Simić prodao sve svoje dresove ne bi li joj vratio osmeh na lice? Ova heroina, kojoj je prošle godine transplantirana koštana srž, vratila se svojim školskim drugarima.

Uporedo sa tim, stigli su i najnoviji rezultati Nađine poslednje, ali veoma bitne kontrole, koji su potvrdili uspešnost transplantacije.

Ova heroina, kako kaže za Telegraf, njen otac Aleksandar, danas pohađa peti razred Osnovne škole “Ivo Andrić” u Rakovici. Učionicu deli sa istim drugarima sa kojima je učila gradivo od prvog do četvrtog razreda.

[adsenseyu5]

Mišljenja sam da su joj škola i drugari, zapravo, najbolja terapija oporavka – rekao je Aleksandar Novaković.

Foto: Facebook/Pomozimo Nadji

Posle neuspešne prve, Nađi je po drugi put koštana srž transplanirana 10. oktobra prošle godine u Univerzitetskoj klinici u Frajburgu. Tačno godinu dana posle transplantacije, porodici Novaković su iz Frajburga, gde je Nađi od 12. do 16. oktobra urađena veoma ozbiljna kontrola, stigle više nego fenomenalne vesti.

Foto: Facebook/Pomozimo Nadji

– Taj pregled je značajan jer je već prošlo dovoljno vremena od operacije i lekari mogu adekvatno da procene njenu uspešnost, kao i posledice uticaja terapije na Nađin organizam. Svi rezultati koje smo tamo dobili su dobri. Najduže smo čekali na rezultat jedne od najbitnijih analiza – rezultat analize himerizma. Ona pokazuje u kom stepenu nove ćelije Nađine koštane srži proizvode elemente krvi.

[adsenseyu1]

Taj rezultat je treći put zaredom pokazao da su ćelije davaoca u potpunosti odgovorne za proizvodnju elemenata krvi, što je za lekare u Frajburgu konačna potvrda uspešnosti transplantacije. Ovu analizu više neće ponavljati – napisali su Nađini roditelji na Fejsbuk stranci “Pomozimo Nađi”.

Foto: Facebook/Pomozimo Nadji

Ističu još da su prezadovoljni:

– Jer, ne samo da se Nađa oseća dobro, već i svi rezultati govore u prilog tome da se krećemo ka njenom potpunom oporavku.

Nađi je bolest, koja se javlja kod jedne u milion osoba, ustanovljena polovinom prošle godine, kada je u junu zabrinula roditelje modricama po telu. S obzirom na to da se transplantacija kakva je njoj bila neophodna, izvodi u Nemačkoj i Italiji, i da su troškovi frapantno visoki, njeni roditelji su bili prinuđeni da kao i većina u Srbiji, koje bolest natera na to, za život, zdravlje i osmeh svoje devojčice organizuju humanitarnu akciju.

Foto: Facebook/Pomozimo Nadji

Lečenje joj je, upravo, i omogućeno zahvaljujući humanim ljudima koji su se priključili svakoj akciji koja je bila organizovana tim povodom. Među njima se izdvojila nesvakidašnja aukcija koja je digla celu Srbiju na noge, a koju je pokrenuo Jovan Simić, koji je rešio da proda celu kolekciju dresova koje je sakupljao . U tome su mu, sa oduševljenjem, pomogli mnogi sportisti, glumci, poznate ličnosti…

Pogledajte video:

Da li je ovakvih vesti malo u Srbiji? Podelite vaše mišljenje sa nama u komentarima!

(Lj. R. /Telegraf.rs)