ZBOG AUTIZMA SLAVKO JE IZBAČEN IZ SREDNJE ŠKOLE: Svakodnevno je sedeo ispred razreda, a onda ga pozvala jedna IT kompanija! Evo šta je danas sa njim…

škola

Foto: Printscreen / Youtube / Bojan Bajić

Borba autističog dečaka za školovanje!

Slavko Mršević je u ranom detinjstvu saznao da boluje od Aspergerovog sindroma, najblažeg oblika autizma. Pohađao je redovnu nastavu, a onda je direktor odlučio da ga izbaci i onemogući mu dalje školovanje. Međutim, sudbina je za njega spremala nešto drugačije.

Naime, dečko koji živi u Rudu, u Bosni i Hercegovini, pohađao je Srednju saobraćajnu školu, sve dok nije izbačen.

Škola je odbila da svoj nastavni program prilagode njegovim funkcionalnim sposobnostima. 

Iako tamo još uvek nije pušten, svako jutro revnosno odlazi u nadi da će preći prag i slušati časove trećeg razreda, ali i kako bi se sreo sa njegovim drugovima i drugaricama na velikom odmoru.

NOVA VERZIJA PRIČE: Majka devojčice koja se otrovala mišomorom KRIVI LEKARE za smrt deteta?!

“Rudo je mala sredina i svi se znamo, pa svi znaju i ko je Slavko a i kakvo je on dete. Nije ni u jednom trenutku nasilan, već je dete puno ljubavi i željno druženja. Obzirom da je njemu škola bukvalno bila život jer mu je to pružalo sve što on voli, oni su njemu život uništili. Tačnije, zabranili su mu da živi onako kako je on voleo da živi, a želeo je samo da živi kao svako drugo dete, sa pravom na školovanje”, rekla je Slavkova drugarica.

117 đaka iz cele škole potpisalo je peticiju da se Slavko Mršević vrati u svoj razred. Škola ukupno broji 119 đaka, a dva učenika koja nisu potpisali peticiju, taj dan nisu bila prisutna. Đaci škole u Rudom ga vole i žele svog Slavka nazad.

Foto: Printscreen / Youtube / Bojan Bajić

Međutim, kako je vreme odmicalo, škola i dalje nije imala razumevanja za njegovu bolest, ali zato jedna IT kompanija u Sarajevu jeste. Pozvali su ga da provodi vreme sa njihovim inženjerima, kako bi se detaljano upoznao sa IT industrijom i projektima i kasnije postao deo njih.

Ljudi s autizmom imaju visoku inteligenciju, detaljni su u svom radu i veoma predani, što svakom poslodavcu predstavlja dobitnu kombinaciju.

KUĆNO VASPITANJE: Šest dečaka je polomilo mlado stablo, majke ih nemo posmatraju sa klupe (VIDEO)

Veći broj IT kompanija u svetu počeo je da se bori protiv diskriminacije osoba sa autizmom, implementirajući programe koji im pomažu da pronađu posao u IT industriji, a kasnije prate i njihovo razvijanje i napredak.

(Dnevne.rs/BalkansPress /Izvor: 6yka)