ZAŠTITITE SE OD GROMA: Ovih 10 stvari NIKAKO NE SMETE RADITI kada grmi

munja

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

Među najčešćim pitanjima u vreme kišnih i olujnih dana jeste šta uraditi kada počne grmljavina i kako se najbolje zaštititi od groma.

Srpska meteorologija beleži od 3 do 5 udara groma po kvadratnom kilometru i preporučuju da se u toku nevremena treba skloniti na sigurno.

Postoji pretpostavka da je leti veća verovatnoća da će grom udariti u niže zgrade.

U poslednjih nekoliko dana oluje i gromovi naneli su veliku štetu domaćinstvima u više mesta u Srbiji.

Među najčešćim pitanjima građana jeste šta činiti kad počne grmljavina, pogotovo šta tada treba uraditi sa mobilnim telefonom koji je uvek uz nas?

POSLEDICE MOGU BITI JEZIVE: Ako vam se ova stvar desi sa bojlerom, NIKAKO JE NE IGNORIŠITE

Evo nekih zlata vrednih saveta meteorologa RHMZS:

  • Kad čujete grom, već ste u opasnosti. Grom može udariti i kada je olujna nepogoda 16km udaljena od vas.
  • Nikako ne tražite zaklon ispod drveta, pogotovo osamljenog.
  • Ako ste kod kuće i znate da se sprema nevreme, zatvorite vrata i prozore, isključite električne aparate, posebno one koji vam u tom trenutku ne trebaju – bojler, TV…
munja

Foto: Telegraf, Pixabay

  • Ako ste u automobilu, ne plašite se groma, ako se u zatvorenom objektu, tu i ostanite do prestanka oluje.
  • Pokrijte uši rukama, da zaštitite bubne opne.
  • Ako ste na otvorenom, nikako nemojte leći na zemlju, jer ste tada celom površinom tela u kontaktu sa tlom. Ova površina mora da je što manja. Bolji položaj je da čučnete sa glavom među kolenima. U ovom položaju izbegavajte da Vam kosa dodiruje tlo. Ako je nevreme u toku nikako nemojte pokušavati da popravite oštećene delove kuće.

  • Čuvajte se uličnih bujica.
  • Ako seva ili grmi, nemojte koristiti telefone, bez obzira da li su fiksni ili mobilni. Mobilne obavezno isključite, naročito ako niste u zatvorenom prostoru. Zapamtite da i fiksni telefoni koriste električnu energiju. Izbegavajte korišćenje metalnih predmeta jer su oni odlični provodnici električne energije.

VREMENSKI PREOKRET OD SUBOTE! Temperatura pada za preko 10 stepeni, a sledeće nedelje biće MNOGO GORE! (INFO)

  • Ako pecate, odmah ostavite štap, što pre izađite iz čamca.
  • Izbegavajte oborene ili oštećene stubove, bandere, dalekovode, trafo stanice i ostale objekte koji služe za prenos električne energije. Nikada nemojte da dodirujete kablove ili bilo koje metalne ili bakarne žice koje su nagorele, otkinute, ili na drugi način oštećene.
nevreme

Foto: Dnevne.rs /pixabay

Da podsetimo, nevreme u Srbiji pre dva dana odnelo je još jedan život. Sedmogodišnji dečak Pavle stradao je od posledica udara groma ispred porodične kuće u pančevačkom naselju Skrobara.

               

(Dnevne.rs/Izvor: Kurir.rs)