ZARADE PROSEČNU PLATU ZA SAT I PO RADA DNEVNO: Otac sa sinovima iz Vršca gaji cveće i tvrdi da je to biznis kojim se mogu baviti i početnici (FOTO)

cveće

Foto: Telegraf

Tri muškarca, otac i dva sina iz porodice Lepir iz Vršca, pre sedam godina podigli su prvi plastenik na 180 kvadratnih metara i zasadili cveće – kale.

Kažu da je to biznis kojim se mogu baviti i početnici, i oni koji su negde zaposleni, jer za sat i po vremena može da se zaradi minimum prosečna plata.

Ipak, ova tri muškarca priznaju – inicijator biznisa bila je žena. Miroslav Lepir (36), inženjer i profesor koji predaje mašinsku grupu predmeta kaže da je sve počelo kada je njegova supruga Dragana gledala tv emisiju o uzgoju kala. Par je zatim na internetu stekao prva znanja.

Samo jednom kupiš sadnice!

– Hteli smo da obezbedimo dodatnu zaradu uz moj posao. Takođe, nismo iskusni poljoprivrednici i nismo imali neki veći kapital za ulaganje. U pomoć su priskočili moj stariji brat Danijel i naš otac Mirko. Iskoristili smo plac kraj kuće i podigli plastenik na 180 kvadrata.

– Kupili smo 1.200 lukovica, obezbedili grejanje i crevo za vodu i počeli sa uloženih oko 2.500 do 3.000 evra.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

-Isplatilo se za godinu dana. Krenuli smo dalje – priča Miroslav.On kaže da je lepota sa kalama što se lukovice jednom kupuju! One se svake godine razmnožavaju, pa se od svake dobiju još tri ili četiri.

Tako je porodica posle godinu dana imala skoro 4.000 lukovica. Podigli su novi plastenik, a za proteklih sedam godina ukupno četiri, na skoro 1.000 kvadratnih metara.

Morali su da zakupe i plac kraj kuće.- Prve godine smo snabdevali samo cvećare iz Vršca, sada smo stigli do Beograda i Novog Sada.

Ima mesta za sve na tržištu – kaže Miroslav Lepir.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Ne treba mnogo ni znanja ni muke?

Njegov otac Mirko je možda najposvećeniji cveću i ima najviše vremena da o njemu brine. Kaže da bere primerke kala dugačke i po 1,7 metara, mada je većina oko 1,2 do 1,3 metra. On podvlači da je kod ovog posla bitno u startu nabaviti kvalitetne sadnice, tu se ne sme štedeti jer dobra lukovica znači dobru robu i dobru cenu.

– A cvetanje traje od oktobra do juna, s tim što je zimi slabije, ali je tada cena viša. Najveći intenzitet cvetanja je od marta do kraja maja, ali tada pada i cena cveta. Ipak, mnogo je cvetova, pa se opet isplati. Leti je period mirovanja.

Kale je lako negovati, ne postoje posebni zahtevi. Dovoljno je dva puta u toku godine pođubriti i prihraniti preko listova po potrebi. Nisu potrebni pesticidi i fungicidi, kale ne obolevaju – objašnjava Mirko Lepir.

Šansa za početnike

Lepiri su jedinstveni i po tome što skoro nijedan deo biznisa ne kriju i vrlo su raspoloženi početnicima da pomognu da krenu u ovaj posao.

– Dosta mladih od mene kupuje lukovice, mnogi već negde rade i biće cvećari uz neki stalni posao i moram reći da je 80 odsto mojih kupaca uspelo u poslu.

Ko već negde radi ne može baš da razvije ozbiljan biznis, ali može da ima jedan plastenik i od njega zaradu bar prosečnu platu. Više plastenika, veća zarada. Svakom otkrijem sve što znam – kaže Miroslav.

A onda precizira.

Foto: Telegraf

– U plasteniku šest puta 30 metara, sa 1.200 lukovica, grejanjem i navodnjavanjem, imate ulaganje od oko 2.500 evra, najviše 3.000. Vratite uloženo za godinu dana i onda zarađujete prosečnu platu mesečno. Imate posla sat ili sat i po dnevno, i malo više od marta do kraja juna.

Početnike često plaši cena navodnjavanja, ali potrebno je samo izbušeno crevo koje košta osam dinara po metru – više je nego jasan Miroslav Lepir.Tri muškarca iz Vršca gaje cvet čije ime znači – lep, prema grčkoj reči “calla”. Ona je tradicionalni simbol venčanja, simbol ponovnog rađanja i novih početaka.

(Dnevne.rs/Izvor: Telegraf.rs)