ZAPOSLENE ŽENE U SRBIJI MESEC I PO DANA RADE ZA DŽABE: Jaz među polovima vidi se i u zaradi (INFO)

biznis

Foto: Dnevne.rs /pixabay

Zaposlene žene u Srbiji, s obzirom da zarađuju za 11 odsto manje od muškaraca na istim poslovima, od 23. novembra radiće praktično besplatno, prema rezultatima istraživanja britanskog tehnološkog vebsajta Ekspert market.

Uzimajući u obzir prosečnu zaradu žena izraženu kao procenat prosečne zarade muškaraca, Ekspert market je izračunao datum kada žene širom Evrope počinju da rade praktično besplatno, prenosi švedski portal The.local.

[adsenseyu5]

Gledano prema jazu između zarada žena i muškaraca, od zemalja u regionu najlošije je rangirana Bosna i Hercegovina, gde muškarci imaju za 46 odsto veće plate od žena, i gde žene, prema rezultatima istraživanja, još od 15. jula rade praktično “za džabe”.

Najmanji jaz u zaradama polova među 40 rangiranih evropskih zemalja je u Sloveniji, gde iznosi tek 3,20 odsto,dok se Srbija našla na 10. mestu.

U Sloveniji, žena u proseku primi 96,8 odsto plate muškarca, tako da će besplatno početi da radi 18. decembra.
Među prvih deset sa malim jazom u zaradama su i Malta, Poljska, Norveška, Italija, Hrvatska, Luksemburg, Rumunija, Belgija i Srbija. U Makedoniji, taj jaz dostiže 18 odsto, a u Albaniji 17,4 odsto.

U Evropi, žene u proseku zarađuju za 17 odsto manje od muškaraca, što znači da Evropljanke besplatno rade od 31. oktobra do kraja godine.

[adsenseyu4]

Jaz u zaradama žena i muškaraca u Švajcarskoj i Španiji je isti i iznosi 19,3 odsto, što znači da od danas počinju da rade besplatno.

(Dnevne.rs/Stil.Kurir.rs/ Izvor:Tanjug.rs)

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]