VRŠNJAČKO NASILJE NA VRAČARU: Vređali je i omalovažvali DEVOJČICU JER JE ROMKINJA

nasilje

Vršnjačko nasilje u OŠ Svetozar Marković, Foto: Google street view

Na redakciju našeg portala stigao je mejl od Osnovne škole Svetozar Marković u kojem se navodi da je prilikom organizovanja “Novogodišnjeg Bazara” u osnovoj školi izbilo vršnjačko nasilje nad A.P. kojoj nije bio dozvoljen doprinos u dobrotvorne svrhe samo zato što je pripadnik romske nacionalnosti.

Rukovodstvo škole ovim povodom se oglasilo u nadi da javnosti skrene pažnju, ali i da se potom obrati.

Mejl glasi ovako:

Dana 26.12.2018 godine u momentu kada je Novogodišnja euforija, kada su svi uzbuđeni zbog odlaska stare,a dolaska nove godine, ushićenje nije zaobišlo ni najmlađe osnovce koji su u duhu humanosti organizovali „Novogodišnji Bazar” sa svrhom prikupljanja sredstava u dobrotvorne svrhe.

Ushićenje nije zaobišlo ni najmlađe pripadnike romske zajednice, koji teže da budu deo društva, integrišu se i daju svoj doprinos u ovakvim organizovanim događajima.

Međutim u tom ushićenju, verovatno je i adrenalin naglo porastao kod dece javnih ličnosti i visokopozicioniranih u ovom našem nasilničkom društvu, gde izgleda svi imaju prava, osim pripadnika romske nacionalne zajednice.

foto: OŠ Svetozar Marković

A.P. koja pohađa šesti razred u OŠ Svetozar Marković, dete kao i svako drugo, a koje nosi ogroman teret samo zato što je pripadnica romske nacionalne zajednice, htela je da da svoj doprinos u učešću na humanom bazaru, ali joj druga deca nisu dopustila i pritom su je verbalno udarala.

KUSTURICA O SLUČAJU “DRAGIČEVIĆ” Davor je više od FENOMENA, ali IZMEĐU PRAVDE I ZAKONA POSTOJI RUPA!

Ovo je čin koji se ponavlja i tortura prema A.P. ne prestaje, u više navrata su deca vređala i omalovažavala ovo dete i pored reakcije roditelja i razgovora sa razrednim starešinom Anom Stefanović i direktorkom Ivanom Orolicki i ranije sa gospodinom Lukićem koji je kao odgovoran direktor stajao na put svakom problemu ove vrste i koji je pomagao i dalje pomaže romsku zajednicu na Vračaru.

Uvek smo nalazili kompromisno rešenje, međutim kap je prelila času i „Romska inicijativa za održivi razvoj” će ovaj put reagovati i najoštrije osuditi kako rad psihologa koji tu decu treba da uče pravim moralnim vrednostima, kada već roditelji nisu sposobni.

Ovaj slučaj će biti predstavljen i poverenici za zaštitu gradjana, ali i savetu za obrazovanje GO Vračar, kao i medijskim kućama i ministarstvu za obrazovanje.

Vreme je da sa reči, pređimo na dela!

Ovo su reči direktorke o nastaloj situaciji:

Kvalitetno obrazovanje je stub svakog društva. Obrazovan čovek više vidi, bolje razume i lakše se snalazi u promenljivom okruženju. Osnovna škola je pred odgovornim i teškim zadatkom da dete uvede u svet sistematizovanih znanja i da ga osnaži veštinama da tim znanjima ovlada i da ih koristi u svakodnevnom životu. Nosioci ovog važnog zadatka su učitelji i nastavnici.

foto: OŠ Svetozar Marković

Drage kolege, naš je zadatak da kroz školski sistem negujemo dečiju intelektualnu radoznalost, da učenicima približimo svet naučnih znanja, da ih učimo kako da uče i da tragaju za informacijama, da kod njih podstičemu intelektualni pristup problemima i pojavama, da ih pridobijemo za svoju naučnu oblast i prenesemo im radost saznavanja koju smo i mi osećali dok smo učili.

Dragi učenici, želim vam da svakodnevno sa uspehom i radošću usvajate nova znanja i veštine! Učenja nema bez svesnog ulaganja napora da se nešto razume, zapamti, poveže, primeni u slučnim situacijama. Premda zahteva velika ulaganja i odricanja, učenje će vam se višestruko isplatiti u budućnosti. Zato ne dozvolite da vas trenutni neuspeh obeshrabri već svaku prepreku posmatrajte kao novi izazov i novu priliku za učenje i napredovanje.

NOVO ISTRAŽIVANJE: Za EU manje od 50 odsto građana, Srbi se ne odriču Kosova NI PO KOJU CENU

Ovo su reči direktorke i jesu prilično nadahnute, medjutim direktorka vreme je da malo poradite i sa iskomleksiranom decom, čiji roditelji su imućni i poznati, jer znate danas se obrazovanje može kupiti, ali vaspitanje, čast i ponos….nikada!

„Zalažemo se za suzbijanje rasizma, govora mržnje diskriminacije, siromaštva i voljni smo da Vas tome podučimo, kako se ovakve stvari ne bi dešavale i kako bi i deca nižeg staleža, druge boje kože, nacionalnosti imala jednaka prava na obrazovanje”, rekao je Milorad Popović, predsednik organizacije Romska inicijativa za održivi razvoj. Takođe je apelovao da se rešavanju ovakvih problema uključe sve nadležne instirucije u RS.

A.P. je trpela torturu i u periodu od prvog do četvrtog razreda kod učitelja Danila koji je sve ovo dopuštao i ta praksa se nastavlja, samo dokle više!?

(Dnevne.rs/Izvor: Espreso.rs)