VOLI LI KORONA SAMO ČISTA PLUĆA ILI UDARA I NA PUŠAČE: Dr Ana otkriva šta da pomirišete i proverite imate li simptome korone

cigarete

Foto: Printscreen

Dr Ana Stojanović, načelnica odeljenja pulomogije KBC Bežanijska kosa, otkrila je kako se prepoznaje korona upala pluća, šta je to saturacija, ali i praktični savet poput onog šta da pomirišetew i otkrijete imate li jedan od glavnih kovid simptoma – gubitak čula mirisa!

Dr Stojanović je gostujući u emisiji javnog servisa rekla i da je grip skroz različit od kovida kao i da situacija nije ni približno ista kao kod običnog gripa – stari dobropoznati grip zahvata samo respiratorne organe, a kovid je sistemsko zapaljenje i izaziva promene u čitavom organizmu, na srcu, bubrezima…

Istraživanja, kaže ona, pokazuju da smo najzarazniji kad mislimo da nam nije ništa odnosno kad nemamo simptome!

– U prvih 2-5 dana od dodira sa virusom smo najzarazniji, pa je važno ispitati kontakte. Potom sledi groznica, povišena temeperatura, jeza, drhtavica, često, ali ne i uvek, zatim problemi sa čulom ukusa i mirisa. Ove simptome možete i sami da otkrijete mirišući limun, pomorandžu, šećer, sirće… Kada bolest uzme maha, posle 5-7 dana, javlja se i osećaj nedostatka vazduha koji prati malaksalost, obamarlost, probadanje i težina u grudima – objašnjava pulmolog.

PROČITAJTE JOŠ: NEŠTO SE SPREMA Lončar: NIJE MNOGO OSTALO DO POTPUNOG ZATVARANjA! (INFO)

Kod korone rendgen daje odgovor a stetoskop ne jer je on odličan kod bakterjskih upala pluća ali ne i kod virusnih. Ona je dodala i da je ova bolest samoizlečujuća, a terapija koja se daje pacijentu samo pomaže da se njegov organizam sam sa njom izbori.

– Da korona voli čista pluća nije tačno. Pušači su u podjednakom riziku kao i svi ostali – naglašava dr Ana i apeluje na sve nas sledećim rečima: da obratimo pažnju na ponašanje, držimo udaljenost od dva metra, nosimo maske uz važnu napomenu da je potreban kontak duži od 15 minuta da bismo se razboleli.

 

(Dnevne.rs/Kurir.rs/RTS Ordinacija)