VODITELJKA I MINISTAR PROSVETE “DALI PRIMER” MLADIMA?! Burna rasprava o NASILJU U ŠKOLAMA

voditeljka

Foto:printscreen/TV Prva

Mladen Šarčević, ministar prosvete gostovao je u emisji “150 minuta” na TV Prva, koja je u jučerašnjem saopštenju Ministarstva prosvete označena da je svojim izveštavanjem doprinela vršnjačkom nasilju.

U razgovoru sa voditeljkom Majom Nikolić, koja je istakla da su ti navodi skandalozni, bilo je i povišenog tona, a Šarčević je čak pretio da će napustiti program.

– Niste vi pomogli da se slučaj reši, niste vi pomogli da se dete prebaci – rekao je ministar.

– Kako nismo? Zar mislite da se to ne bi desilo bez medijskog pritiska – upitala je novinarka.

Šarčević je upitao zašto misli da je potreban medijski pritisak i rekao je da su navodi majke da se godinu dana obraćala nadležnima povodom maltretiranja njenog deteta u školi – samo jedna strana priče, te da on ima drugačije izveštaje.

DAČIĆ O SASTANCIMA U NJUJORKU: Prištinska delegacija sedi po ćoškovima, hoklicama..

Nakon toga je rekao novinarki da “vrti filmove” i da mu “drži slovo”, zbog čega će da ode iz emisije.

– Ako ste vi mene pozvali da mi vrtite filmove i da mi držite slovo, ja ću stvarno da odem – rekao je.

Verbalni sukob eskalirao je još tri puta tokom trajanja programa, kada se ministar žalio da mu se ne dozvoljava da odgovori na postavljena pitanja.

– Ja sam došao da kažem, pa onda pustite da pričam. Vrlo je neprimereno da govorite ono što su samo površni detalji i što vi pravite vašu sliku stvarnosti. To nije takva slika – rekao je Šarčević, dodavši da su svesni da nasilje u školama postoji decenijama i da ovo nije slika od juče, i da svako ko u školi ne reaguje snosi posledice.

Svako u školi da izjavu šta se desilo, a reaguje i inspekcija, tvrdi ministar.

– Moja zvanična verzija je da sam ja saznao iz medija. Ako meni tamo neko nađe da se javljao neko za potrebu Ministarstva i timova, taj će biti smenjen – rekao je Šarčević.

Dakle, Ministarstvo nema ubeleženo da je majka maltretiranog dečaka poslala mejl i zvala SOS centar, a Šarčević kaže da je o svemu saznao iz jednih dnevnih novina, te je obavestio Biljanu Lajović, zaduženu za nasilje pri Ministarstvu.

IVICA DAČIĆ: Bruka i blamaža prištinske delegacije u Njujorku

– Ako dramatizujemo situaciju, mislite li da pomažemo na taj način? Ja sam vrlo odgovorn čovek – rekao je Šarčević i napomenuo da je ovog septembra bili dva slučaja nasilja, na 900.000 učenika, u Zemunu i u Kraljevu, s tim da je intervencija u kraljevačkom slučaju počela još prošle školske godine, a u drugom su “sada prvi put uključeni”.

Uprava škole snosiće odgovornost, decidno je rekao ministar, govoreći o slučaju u OŠ “Rade Končar”, ali nije odustajao ni od odgovornosti roditelja.

Premijerka Srbije se zahvalila Trampu, on joj uzvratio neočekivanom rečenicom o Srbima

– Roditelj se nije javio Ministarstvu, inače bi ono reagovalo kao i u drugim slučajevima za koje javnost ne zna – insistirao je ministar.

Sagovornici su se složili oko toga da na nasilje ne treba odgovarati nasiljem i da tri dečaka koja su prvobitno bila nasilna, nije trebalo da postanu i žrtve.

“Deca su se zaigrala i otišla u nedozvoljneo ponašanje”

PRIČA OD KOJE ĆETE SE NAJEŽITI: Američki vojnici i psi napali su srpsko selo, a ŠARPLANINCI SU ODBRANILI OGNJIŠTE!

– Nasilno su se ponašali, ali nisu zločinci. Druga deca koja su se zaigrala i otišla u nedozvoljeno ponašanje takođe nemaju oba roditelja, ali biće kažnjena – rekao je ministar.

U slučaju nasilja, ministar je napomenuo da se ono prvo prijavljuje razrednom starešini, zatim psihologu, direktoru, pa tek onda Ministarstvu, a da je u ovom slučaju preskočena i Školska uprava Beograd.

Napomenuo je da će insistirati da se slučaj analizira i da će bit rešen do kraja, ali da je “slučaj još taze”, kao i da je “svaki slučaj muka za sebe”.

VELIKO BRAVO: Vlasnici pekare u Zemunu zaposlenima daju 100.000 dinara ako dobiju bebu, a iza humane odluke krije se dirljiva PRIČA O BORBI I SUDBINI (FOTO)

– Ključni su roditelji i potrebno je da budu novčano kažnjeni ako se ne odazovu kada postoji problem, a direktorka ako ih nije pozvala na vreme mora biti odgovorna – rekao je Šarčević.

(Dnevne.rs/Kurir.rs/Izvor: Blic)