Vlada Srbije donela odluku o informisanju o koronavirusu za vreme vanrednog stanja

VEST

Dnevne.rs

Informacije o korona virusu može da da bilo ko koga krizni štab ovlasti da daje potpune, tačne i proverene informacije

Vlada Srbije odredila je Zaključkom koji je usvojila je 28. marta da se obaveštenja o preduzetim zdravstvenim merama i drugim informacijama koje se odnose na lečenje COVID-19 date od strane neovlašćenih lica ne mogu smatrati tačnim I proverenim i upozorila da se za takvo ponašanje može snositi odgovornost za širenje dezinformacija u vanrednom stanju.

U Zaključku koji je Službeni glasnik objavio danas navodi se da informisanje stanovništva o stanju i posledicama zarazne bolesti predstavlja posebnu meru za zaštitu stanovništva od zarazne bolesti.

Vlada Srbije navodi da je u uslovima vanrednog stanja apsolutni imperative da građani dobiju isključivo proverene i tačne informacije u vezi sa stanjem i posledicama oko COVID-a.

Za obaveštavanje javnosti, zaključuje Vlada Srbije, zadužen je Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 na čijem je čelu predsednica Vlade Srbije, pa sva obaveštenja daje ona ili lica koje ovlasti Krizni štab.

VALJEVO NA UDARU DRŽAVE! Vučić stavio do znanja: ODGOVORNI ĆE SNOSITI POSLEDICE! (FOTO)

Gradonačelnici i predsednici opština, odnosno štabovi za vanredne situacije lokalnih samouprava, zadužuju se da sve informacije u vezi sa stanjem i posledicama zarazne bolesti usmeravaju isključivo ka Kriznom štabu, konstatuje se u zaključku.

Zdravstvene ustanove i zdravstveni radnici informacije u delu mera koje sami sprovode dostavljaju nadležnom zavodu, odnosno institutu za javno zdravlje, koji ih dalje dostavlja Kriznom štabu.

     

(Dnevne.rs/Tanjug)