VETERINARI SU OBJASNILI:Ovako treba da se ponašate ako naiđete na agresivnog psa ili čopor lutalica

pas

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

Zbog čega sve može da dođe do toga, da pas napadne čoveka je neiscrpna temaNiz uslova i događaja može da dovede do agresivnosti psa.  Istražili smo kako treba da se ponašate da ne bi došlo do ispoljavanja agresije, ali i ukoliko do kontakta dođe.

–Najbitnije i uglavnom ljudima poznato, je da se psi ne diraju dok jedu, spavaju i kada čuvaju svoje mlade. Ono što takođe treba da se napomene, da je veoma opasno dirati psa pre nego što pitate vlasnika da li možete to da uradite. 

Nikada ne prilazite psu koji je zatvoren iza ograde, koji je u kolima ili na lancu. Nemojte ulaziti ni dvorišta u kojima se nalazi pas, čak i ako je vezan, ukoliko niste upoznati sa njim. Ne zadirkujte psa, dirajući ga kroz ogradu ili prozor kola, ili pružati se da biste ga pomilovali – naveli su za Telegraf iz Veterine Beograd.

Veterinari su objasnili i kako treba da se ponašate ukoliko naiđete na čopor pasa.

– Dobro je znati i da čopor pasa nije uvek opasnost. Često samo šetaju svojim krajem ili obilaze mladunce, čak i kad laju ne znači da im je namera da napadnu. Uglavnom poručuju da im smetamo i da treba da se sklonimo.

ZA ČKALJU SE UDALA U KECELJI: Živeli su u jednoj sobi, a njihova ljubavna priča oduševljava i mlađe generacije (FOTO)

NIKAKO NE TREBA:

– vrištati, bežati – to ih dodatno ljuti ili gađati pse.

Savet kako da se ponašate prema psu lutalici ili prema čoporu jeste da prođete mirno, bez panike.Govorite nešto smirenim tonom, jer to pse umiruje, i ne treba gledati pse u oči.

Ako pas zareži, znači da je ljut ili uplašen. Sklopite ruke uz telo, sastavite ih ispred sebe i spustite glavu – “poza drvo”. Pas će proći pored vas.

Ako napadne sklupčaj se – naveli su iz veterinarske ustanove.Stručnjaci su kazali i da Veterina Beograd  već neko vreme pokušava da deci u osnovnim školama približi odgovorno ponašanje prema psima.

 

(Dnevne.rs/Izvor: Telegraf.rs)