Vernici danas slave PREPODOBNU ANASTASIJU SRPSKU, majku Svetog Save: Svaka žena treba da izgovori MOLITVU za spas!

slava

Foto: Printscreen/wikipedia

pravoslavna crkva danas obeležava prepodobnu Anastasiju Srpsku. Ova svetica rođena je kao Ana i bila je majka Svetog Save, monaško ime koje je dobila u poznim godinama života.

Kao mlada, Ana se udala za velikog srpskog župana Stefana Nemanju. U ranim godinama braka dobili su Vukana i Stefana, a kada je imala skoro 50 godina, na svet je donela Rastka, odnosno Svetog Savu. Pored sinova, imali su i ćerke Jefimiju, Elenu i još jednu ćerku čije ime istorija nije zabeležila.

Ana se, kada je imala 71. godinu, zamonašila i povukla u manastir Presvete Bogorodice u Kuršumliji.

Umrla je 22. juna 1200. godine, a sahranjena je u priprati manastira Studenice, gde njene mošti počivaju i danas.

“TADA SAM SE ZAREKLA DA ĆE NAŠU PRIČU ČUTI CELA SRBIJA” Teško bolesnog Vojina (3) odveli na Ostrog. Dečak krenuo ka moštima, a glas rekao OVO! Onda se desilo čudo (FOTO)

MOLITVA ZA SVE ŽENE

Veruje se da Sveta Anastasija dolazi u pomoć svim ženama koje danas odu do crkve, zapale sveću i izgovore ovu molitvu:

– Sveta mati Anastasija, kada hvalimo vrlinu, hvalimo tebe jer je tvoja postojana ljubav i revnost za Gospoda Boga primer i put koji treba da sledimo; moli se, stoga, o najvrlija, da Gospod Bog umekša naša srca kako bi i mi težili istim spasonosnim vrlinama vere, nade i ljubavi i na taj način ostali verni našem Gospodu Isusu Hristu, Kome priliči slava, čast i poklonjenje, zajedno sa Njegovim Bespočetnim Ocem i Životodavnim Duhom, sada i uvek i u vekove vekova. Amin.

           

(Dnevne.rs/Izvor: Republika)