Važno obaveštenje za đake: ODLAŽE SE državna matura

tabla

Dnevne

Državna matura je velika promena u sistemu koja se neće uvesti bez razgovora i dogovora sa visokoškolskim ustanovama

“Gotovo je izvesno da kako zbog okolnosti u kojima se naše društvo našlo pod uticajem korone, ali i zbog još potrebnih trijaža, državna matura neće biti uvedena 2022,” rekao je ministar prosvete Branko Ružić.

On je u intervjuu za Novosti istakao da je državna matura velika promena u sistemu koja se neće uvesti bez razgovora i dogovora sa visokoškolskim ustanovama.

– Već smo u komunikaciji i sagledavamo i dogovaramo sve aspekte ove promene. Namera je da državna matura u krajnjem epilogu ima sertifikacioni karakter, odnosno da potvrdi stečeni nivo znanja učenika u srednjim stručnim, umetničkim školama i gimnazijama, ali takođe i kvalifikacioni u smislu prolaska i upisa na određenu visokoškolsku ustanovu. Svaki krupan reformski korak zahteva vreme i kvalitetno pilotiranje, kao i aktivno učešće svih relevantnih aktera – kazao je Ružić.

PROČITAJTE JOŠ “SRBIJA JE RAJ NA ZEMLJI, KAO U FILMU AVATAR”

Ministar je napomenuo da su formirali radnu grupu koja će u kontinuitetu pratiti pripremu svake od faza državne mature, te da će uskoro objaviti kada je pogodan trenutak da se ona uvede u naš obrazovni sistem.

 

(Dnevne.rs/Novosti)