UŽAS NA KOSOVU: Jedna beba umrla od BOGINJA MORBILA, 130 obolelih, epidemija pred vratima cele Srbije (INFO)

povreda

Foto ilustracija: Telegraf

Jedna beba umrla je juče od opasnih boginja morbila na Kosovu, a oko 130 mališana je obolelo i nalazi se u karantinu na Infektivnoj klinici u Kosovskoj Mitrovici. Epidemiolozi tvrde da se epidemija malih boginja, koja je na Kosovu zabeležena posle 16 godina, može raširiti i na celu Srbiju

– Registrovano je nešto više od 130 obolelih, a najviše ih je predškolskog i školskog uzrasta. Najmlađi oboleli imao je smao 16 meseci i, nažalost, preminuo je od posledica upale mozga, koja je nastupila usled boginja. Deo zaraženih je primio vakcinu, ali nisu uredno vakcinisani, a većina obolelih uopšte nije vakcinisana – kaže doktor Vuko Antonijević, zamenik direktora Zavoda za zaštitu zdravlja u Kosovskoj Mitrovici i ističe da su deca koja su u karantinu stabilno.

[adsenseyu5]

– Kod jedne medicinske sestre sa naše klinike juče su dijagnostikovani morbili, tako da ni odrasli nisu pošteđeni. Očekujemo porast zaraženih, a sve serume nosimo u Torlak u Beograd kako bismo potvrdili zarazu. Ovo je veoma ozbiljna situacija jer bolest, kao što se, nažalost, već pokazalo, može imati smrtni ishod – upozorava doktor Antonijević.

Lekari apeluju na roditelje da vakcinišu decu jer je ova epidemija posledica nevakcinacije.

– Iako van teritorije Kosova još nema zabeležnih slučajeva morbila, treba da imamo realan strah od ove zaraze. Od početka godine je obuhvat vakcinacije dece u Srbiji toliko nizak da, ako bi samo jedno obolelo dete došlo u dodir sa decom iz Beograda, mogli bismo da očekujemo epidemiju velikih razmera.

BORBA SA VETRENJAČAMA: Imaćete VELIKI PROBLEM ako ovo vidite u vašem stanu!

Obuhvat vakcine MMR je kod nas duplo manje nego što bi trebalo. Roditelje treba edukovati da shvate da moraju da vakcinišu svoju decu – naglašava doktor Ivana Begović Lazarević, epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje Beograd.

TEŠKE UVREDE AMFILOHIJA RADOVIĆA: Srpkinje pobile više dece nego Hitler i Musolini!?

(Dnevne.rs/Telegraf.rs/Izvor: Srpski telegraf)

[adsenseyu4]