UVALJUJU NAM MESNE PRERAĐEVINE KOJE SE U EU SPALJUJU: Salama “Perutnine Ptuj” je opasna, ali proizvodi OVE kompanije su još opasniji?!

meso

Foto: Dnevne-rs/pixabay

Ova kompanija je jedna je od najvećih uvoznika mašinski separatisanog mesa (MSM).

Kompanija “Neoplanta” je samo tokom prošle godine uvezla najviše pilećeg MSM-a, a reč je o 3,5 miliona kilograma, bukvalno rečeno, smeća.

Drugim rečima, ono što se u Evropskoj uniji spaljuje, „Neoplanta“ uvozi i trpa u viršle, salame, kobasice i paštete.

Kako „Alo!“ nezvanično saznaje iz Uprave carine, „Neoplanta“ je samo za period od godinu dana uvezla tačno 3.498.121 kilogram pilećeg MSM-a, čime je izbila na prvo mesto domaćih proizvođača mesnih proizvoda koji su uvezli pileći mesni otpad. Radi se o količini koja je čak šest puta veća od one koju je u istom periodu uvezao „Zlatiborac“, a o čemu je „Alo!“ pisao.

GORAN PRONAĐEN MRTAV U KADI, ODSEČENIH UDOVA: Policajci potražili stručnu pomoć zbog JEZIVIH PRIZORA

Naime, salame, kobasice, viršle i paštete većine domaćih proizvođača sadrže veliku količinu mlevenih kostiju prepunih teških metala, antibiotika i hormona jer su napravljene od MSM-a. Proizvođačima u Srbiji uvoz takvog mesa najlošije kategorije i te kako se isplati, jer ga nabavljaju po daleko nižim cenama nego što plaćaju meso nešto boljeg kvaliteta. Ali, ono što je, zapravo, tragično jeste to što se taj takozvani mesni otpad u Evropskoj uniji ne stavlja čak ni u hranu za pse i mačke.

Neoplanta

Neoplanta, Foto: Promo

Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije, kaže za „Alo!“ da je odavno poznato da se u parizere, viršle, kobasice i paštete u Srbiji stavlja sve sem čistog mesa. On navodi i da MSM, koji sadrže mnoge mesne prerađevine u Srbiji, u zemljama EU ide ili na spaljivanje ili u izvoz u zemlje poput naše.

– MSM je najgora kategorija mesa. Tu završi sve ono što u zemljama EU spaljuju. To su samlevene i kožica, i trtica, i šija, hrskavica, pa čak i kosti. Najgore je to što se u mnogim delovima tela koji se melju zadržava mnogo toga štetnog što je životinja unela za života. MSM u zemljama EU ide na spaljivanje ili se izvozi u zemlje poput Srbije. Zapravo, više im se isplati da izvezu nego da još iz svog džepa daju novac za spaljivanje – ističe Papović.

Branislav Gulan, član akademijskog Odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti, kaže za „Alo!“ da MSM, kao meso najlošijeg kvaliteta, košta otprilike evro po kilogramu, ako ne i manje.

To znači da onaj proizvođač, koji meso najlošijeg kvaliteta stavlja u viršle, parizer, kobasice ili paštete, debelo zaradi. Recimo, pašteta koju proizvođač napravi od mesnog otpada jeftinija je od konzerve u koju je potom pakuje. Naravno, potom to sve prodaje po daleko višoj ceni nego što su ga zajedno koštali sirovina, proizvodnja i pakovanje.

DEDA, AJDE PLATI PIVO DA TE NE BISMO UBILI OD BATINA! Mrtvi pijani iživljavali se nad meštanima, a onda je usledio JOŠ VEĆI UŽAS!

„Neoplanta“ uvozi ko pomahnitala

Kompanija „Neoplanta“, prema saznanjima „Alo!“, prva je od domaćih proizvođača mesnih proizvoda i po uvozu svinjskog mesa koje je za poslednjih godinu dana uvezla tačno 5.461.471 kilogram. „Neoplanta“ pored pilećeg MSM-a, uvozi i pileće meso, a tokom prošle godine uvezla je 662.052 kilograma piletine.

Brojke

30 kg mesa Srbija troši po stanovniku godišnje

38.000 tona MSM-a je, prema procenama, uvezla Srbija 2017.

ISKRVARILA NA TROTOARU: Usmrtio Jasnu tupim predmetom, posle nekoliko sati pronađen je mrtav sa oproštajnim pismom

400.000 tona svih vrsta mesa godišnje se proizvode u Srbiji

65 kilograma mesa Srbija je trošila po stanovniku 1990.

650.000 tona mesa proizvodila je Srbija 1990

(Dnevne.rs/Izvor: alo.rs)