UPOZORENJE METEOROLOGA: Todorović otkriva da li nam PRETI SCENARIO IZ 2012. i 2017. godine!

vreme

Foto: Printscreen

Meteorolog Nedeljko Todorović najavio je večeras je da su pred Srbijom ledeni dani koje će doneti prodor hladnog vazduha iz Skandinavije.

On je objasnio da je “ledeni dan” klimatološki termin, koji podrazumeva da temperatura ne prelazi nula stepeni, odnosno nije iznad nule.

Todorović je za RTS dodao da se u narednim danima očekuje slab sneg, a da bi u nedelju mogao da se za četiri centimetra poveća snežni pokrivač koji je danas u centru Beograda iznosio sedam centimetara.

Todorović je dodao da se “snežna epizoda” završava u ponedelak. Istakao je da će se do kraja januara temperatura kretati i do osam stepeni i da se mogu očekivati naoblačenja sa kišom i snegom, dok se ozbiljnija zahlađenja i dalje ne naziru.

PROČITAJTE JOŠ

TOPLOTU TELA ODRŽAVAO TIBETANSKOM METODOM: Vladimir iz Leskovca popeo se u šortsu na vrh Besne kobile (VIDEO)

On je rekao da oluja “Filomena” koja je Madridu donela najveće padavine u poslednjih 50 godina više ne postoji. Precizirao je da je prema podacima koje je on proučio bila u Španiji samo 7, 8. i 9. januara i da nakon toga više nije postojala.

“Oblačni sistem iz Španije preko zapadnog Sredozemlja 9. i 10. januara i u ponedeljak ujutru, 11. januara, prošao preko Balkanskog poluostrva, ali južnim delom, tako da smo u Srbiji u većem delu imali sneg”, naveo je Todorović.

Meteorolog je rekao da su 2012. i 2017. godine zabeležene hladne epizode i da građani pamte ekstremne događaje, ali da ove zime ne treba da očekujemo takve temperature.

PROČITAJTE JOŠ

KONTIĆ SASLUŠAN PRED TUŽIOCEM! Odgovarao na pitanja, pa sve IZNENADIO jednom rečenicom

“Daleko smo od toga. Prvo ne može da padne toliko snega. Palo je desetak, 15 centimetara. Tada je bilo 53 centimetra snega u Beogradu. S druge strane bilo je dvadesetak ledenih dana, a bilo je dana kada je maksimalna dnevna temperatura bila -10, -8. Kao posledica te hladnoće zaledili su se Sava i Dunav. Sada nemamo šanse da se to desi”, rekao je Todorović.

 

(Dnevne.rs/Tanjug)