“UMRLO NAM ZDRAVO DETE, NISU REKLI NI IZVINITE”: Decenijsko suđenje lekarima za smrt Anje Grahovac (3)

katarakta

Foto: printscreen/privatna arhiva

Prvostepena presuda biće doneta danas iako je mala Anja preminula još 2007. Međutim, ni današnja presuda Višeg suda u Beogradu neće biti kraj maratonskog postupka jer i tužilaštvo i odbrana imaju pravo žalbe, a trajanje postupka može da se meri godinama

O žalbama će odlučivati beogradski Apelacioni sud koji može da potvrdi ili izmeni presudu lekarima optuženim za to da je mala Anja preminula zbog njihove greške, kao i da naloži novo suđenje.

Aleksandar Grahovac, otac male Anje, kaže da se postupak toliko razvlači da ne zna šta može da očekuje od presude.

[adsenseyu5]

– Za nas je ovaj postupak izgubio svaki smisao. Jedino čemu mogu da se nadam jeste da će se ubuduće ovakve stvari manje dešavati i da će ljudi biti odgovorniji – kaže on. Anjina majka Ivana kaže da im je svako suđenje samo produbljivalo ranu koja ne može da zaraste.

– Zdravo dete sam dala čoveku kome njen život ništa nije značio. Nisam videla ni mrvu kajanja za grešku koju je napravio. Uzmeš je iz mojih ruku, staviš je u crnu zemlju, a ne kažeš ni “izvini, kriv sam” – kaže ona.

ŽENA IZ BEOGRADA NA ARANĐELOVDAN OTIŠLA NA SEČENJE SLAVSKOG KOLAČA: Doživela sam u CRKVI najveće poniženje u životu!

Podsetimo, trogodišnjoj devojčici su lekari ordinacije “Ilić” na klinici “Perfekta” operisali kataraktu 21. maja 2007, a ona je umrla 4. juna usled komplikacija koje su, prema navodima optužnice, izazvane operacijom. Za njenu smrt okrivljeni su anesteziolog Stanoje Glišić (79), oftalmolog Božidar Ilić (80), vlasnik ordinacije “Ilić”, koja je od klinike “Perfekta” iznajmila salu za operaciju, i suvlasnik “Perfekte” Dejan Milutinović (50).

Svi oni se terete za teško delo protiv zdravlja ljudi, dok je serviser aparata za kiseonik Milan Vasiljević (82) optužen za pomaganje. Suvlasnik “Perfekte” dr Milutinović se tereti da nije obezbedio prethodnu proveru ispravnosti aparata za anesteziju, dok je serviser Vasiljević optužen da je naknadno izdao uverenje o ispravnosti.

[adsenseyu1]

Prema optužnici, u toku operacije došlo je do poremećaja u snabdevanju mozga kiseonikom i slabljenja i gubitka pulsa. Lekar Ilić i anesteziolog Glišić se terete da su pustili da dete bude tri sata u komi iako su znali da nemaju uslove da joj pomognu. Navodi se da dr Ilić nije reagovao sve dok nije bilo prekasno, kada je srce usporilo rad, a lice deteta promenilo boju. U optužnici stoji da je Glišić, “da bi prikrio nesavesno postupanje i to da je mozak pacijenta trpeo hipoksiju”, naveo da je najniži nivo oksigencije tokom operacije bio 96 odsto.

NARODI BIVŠE JUGOSLAVIJE JEDNO TREBA DA SHVATE: Nebojša Glogovac o doživotnoj Ratku Mladiću (VIDEO)

Devojčica koja je bila u komi tri sata posle vremena kada je trebalo da se probudi prevezena je sanitetskim kolima Instituta za majku i dete u tu bolnicu gde je dve nedelje kasnije preminula.

Promenjeno četvoro sudija

U toku postupka protiv optuženih lekara u Višem sudu promenjeno je četvoro sudija i jednom sudsko veće, pa je svaki put barem formalno suđenje kretalo ispočetka. Obavljena su praktično čak tri medicinska veštačenja.

DO SMRTI NIJE HTELA DA ČUJE ZA MUŽA ZVONKA BOGDANA: Dramatična sudbina srpske glumice koja je umrla kao beskućnik! (VIDEO) (FOTO)

Prvo na Vojnomedicinskoj akademiji, gde je urađena obdukcija, pa je onda veštačio Sudsko-medicinski odbor u Novom Sadu, da bi poslednje u nizu stručnih mišljenja bilo Sudsko-medicinskog odbora iz Beograda. Takođe je veštačen i apart za kiseonik koji je korišćen na operaciji.

[adsenseyu4]

(Dnevne.rs/Izvor:Vuk Z.Cvijić,Blic.rs)

[adsenseyu2]