UKOLIKO MI NE VRATE KUĆU, DIĆI ĆU SE U VAZDUH JER NEMAM ŠTA DA JEDEM: Penzionerka traži iseljenje Ružice Đinđić

Dedinje

Foto: Telegraf/Fejsbuk/Drainka Tatalović

Darinka Tatalović (83), penzionerka iz Beograda, široj javnosti poznata od letos, kada je štrajkovala glađu ispred Agencije za restituciju zbog rodne kuće u Tolstojevoj 35, u kojoj danas živi Ružica Đinđić, tražila je od suda iseljenje Đinđićeve udovice.

Ujedno je zapretila da će se, ukoliko joj kuća ne bude vraćena, dići u vazduh, jer više, kako kaže, nema od čega da živi.

– Penzija mi je 18.000 dinara, a računi premašuju 30.000. Na Dedinju imam očevu kuću vrednu bar 2,5 miliona evra, a ja umirem od gladi. Ako državu nije briga za pravdu, onda ću da se dignem u vazduh, pa neka me nema – kaže ona za “Novosti”.

[adsenseyu5]

Zato se obratila Prvom osnovnom sudu u Beogradu i zatražila sprovođenje izvršne pravosnažne presude iz 1998, kojom je ondašnji Drugi opštinski sud u Beogradu naložio da se njoj i bratu Rajku Đekiću, kao vlasnicima kuće, dvorišta i voćnjaka, omogući uknjižba. Sud je tada naložio Opštini Savski venac, koja je raspolagala vilom, da je napusti.

Tatalovićeva i Đekić su se uknjižili 1999, a izvršenje presude trebalo je da se sprovede 2002, ali se to nikada nije desilo. Država je uspela da ospori ovu uknjižbu, a u međuvremenu je kao vlasnik uknjižena Ružica Đinđić.

DEČAKA IZ UŽICA DELILI MINUTI OD SMRTI: Doktor koji ga je pregledao našao se u NAJTEŽOJ SITUACIJI u dugogodišnjoj karijeri!

Istovremeno, uporna penzionerka tražila je povraćaj vile i u postupku restitucije, ali ju je Agencija za restituciju u junu odbila. Problem je bio nedostajući kupoprodajni ugovor. Ona je uputila žalbu Ministarstvu finansija kao drugostepenom organu i čeka odluku.

[adsenseyu1]

Državno pravobranilaštvo konstatovalo je da vila ne može biti vraćena u naturi, budući da je danas u privatnom vlasništvu, ali da, ukoliko se na pouzdan način dokaže da je Darinkin otac pred rat kupio nekretninu od vlasnika Boukalovih, Darinka Tatalović ima pravo na obeštećenje.

– Moj otac Sava Đekić kupio je ovu kuću i plac od 12 ari od češkog bankara Boukala, kod koga je radio kao baštovan. Nije stigao da se uknjiži jer je počelo bombardovanje, a ugovor je verovatno uništen kada su nas izbacili iz kuće. Boukalovi unuci Nina i Ivan overili su izjavu da je njihov deda prodao deo placa i kuću mom ocu i podneli zahtev za restituciju samo za svoja 22 ara – kaže Darinka Tatalović.

Čeh Bohuslav Boukal je zadržao veći deo placa koji se vodi na Užičku 40. Danas je to jedan plac, koji je Đinđićeva udovica dobila razmenom za dva stana s državom.

Darinka Tatalović je pisala i predsedniku Vučiću i navela da joj je otac bio banjički logoraš, a ubijen je 1952. u kući Arčibalda Rajsa, u ispostavi Udbe, jer se bunio što mu je porodica izbačena na ulicu. Na malu kuću “oko je bacio” general Udbe Pavle Pekić, koji se uselio u Boukalovu vilu.

[adsenseyu5]

Posle njega tu su živeli poslednji jugoslovenski predsednik Stipe Mesić, i srpski premijeri Božović, Šainović i Marjanović.

POKUŠAJ USELjENjA 2002.

Tatalovićeva i Đekić su kao vlasnici plaćali porez na kuću, a kada su krenuli da se usele, na Svetog Jovana 2002, na kapiji ih je dočekalo obezbeđenje: “Ništa od useljenja. Država je sve stopirala”. Ubrzo se tu uselio premijer Đinđić. Na zahtev republičkog pravobranioca, odlučujući o zahtevu za zaštitu zakonitosti, Vrhovni sud je oduzeo Darinki kuću i poništio uknjižbu.

INSPEKTORI SKUPLJALI 8 SATI DELOVE TELA: Psi raskomadali vlasnicu, pa nisu dali policiji da priđe lešu

[adsenseyu4]

(Dnevne.rs/Espreso.rs/Izvor: Novosti)

[adsenseyu2]

3 Comments on "UKOLIKO MI NE VRATE KUĆU, DIĆI ĆU SE U VAZDUH JER NEMAM ŠTA DA JEDEM: Penzionerka traži iseljenje Ružice Đinđić"

  1. Evo najboljeg resenja za ovaj slucaj. Tuzilastvo i sud da peispitaju kako je doticna uspela da se kao clan SRS, SPS i slicnih uknjizi bez osnova na delu kuce tokom devedesetih, kako je iznudila i na prevaru izvukla potvrdu naslednika vlasnika i bice joj zagaranotvan smestaj i redovni obroci, na zalost opet o trosku drzave, u ustanovi zatvorenog tipa.

  2. pa dokle ova lopovska banda bruka i sramota a ta zoranova zena smrad i lopov ko stoje i on bijo bruka

  3. miha bukovac | 14. July 2018. at 12:30 |

    Gotovo za nepoverovati da su te sudije iz “pravosudnog”sistema Srbije toliki idioti, lopovi i necivilizovani ajduci! (Jebo im pas i oca i mater lopovsku, idiotsku i divljačku) Pa kakvo društvo, pravdu i kulturu oni “furaju”? (Pizda im materina lopovska i majmunska) Kako je moguće ovako nešto? Kako ih nije sramota od civilizovanog sveta sa kojim bi oni da budu “rame uz rame”? Pa nije nikakvo čudo što tamoneka pizda (stjuardesa) iz Sviss-air kompanije “preskače” (blamira) izvesnog uglednog gospodina (hirurga) koji i nije Srbin nazivajući ga ssrbskom vinjom samo za to što ima (pored ostalog) i srbski pasoš, jer su upravo ove, i ovakve sudije tome doprinele! Pa kako je moguće da tkz. “Ustavni sud” tako nešto toleriše, žmuri! Zar je to i po Ustavu Srbije? Čini se, (kako sam video neke idiote iz tog “Ustavnog suda”, onaj koji je na “rođendan” nosio onom idiotu, onoj karikaturi, onom majmunu i lopovu NJKV Aleksandru Karađorđeviću nekakav “papir” nebili se ušunjao na privatnu proslavu tog engleskog majmuna, da su u tom “Ustavnom sudu” sve sami majmuni, lopovi i idioti! (Pizda im materina lopovska i idiotska!)

Comments are closed.