UHAPŠENA U AKCIJI “AURORA”: Pokucali smo na vrata Verici, koja se pre 2 godine lažno predstavljala i tako “zaradila” 2 miliona

prevara

Foto: Telegraf.rs

Verica Janković uspela je pre dve godine da nasamari mnoge predstavljajući se kao samohrana majka, čija su deca bolesna i nemaju šta da jedu. Tako je skupila oko dva miliona dinara, a u policijskoj akciji “Aurora” uhapšena je u martu 2018. godine. Ubrzo je privedena i njena majka, pod sumnjom da je nastavila ćerkin “biznis”.

Posle svega što je uradila, a nakon što je puštena iz pritvora, Verica se malo primirila (ili možda nije). Tek, u junu ove godine pozvala je našu redakciju i ponovo ispričala svoju priču, ali u izmenjenoj verziji. Ovog puta, predstavila se kao Snežana Jovanović, majka sedmoro dece, sa osmim na putu. Rekla je i da sin Filip ima cerebralnu paralizu, a da je već operisao srce. Poslala je svoju fotografiju, fotografije dece, stana, frižidera.

Deca sa fotografije nisu bila njena, niti je to bila ona na slici. Za frižider ne znamo, ali to nije ni bitno.

Srećom, pa smo dan kasnije saznali da je zapravo reč o Verici. Saznali smo takođe i da se iz Beograda odselila u Kragujevac.

21. juna objavili smo tekst o tome.

8. juna pokucali smo joj na vrata, ali u Beogradu. Do njene adrese nije bilo teško doći jer je Verica nastavila da moli za pomoć nekoliko humanitarnih organizacija. Posle našeg teksta prestala je da se predstavlja kao Snežana. Prema saznanjima do kojih smo došli, vratila se u Beograd i kontaktirala Udruženje “Majke sa troje dece”.

Kada smo joj pozvonili na vrata, malo je reći da se izbezumila.

Verica Janković prevarant

Verica Janković ovorila je juče vrata svog stana, Foto: Telegraf

– Ja nisam tražila nikakvu pomoć, kakav crni Kragujevac, ne znam o čemu se radi?! Nisam tamo bila. Ne tražim pomoć, ja kao što vidite jako lepo živim, imam sve, suprug mi radi, ima platu 1.200 evra, mogu ja vama da pomognem, a ne vi meni – pričala je majka dvoje dece.

I oba deteta su joj zdrava, srećom. Sin nema cerebralnu paralizu i nijedno od njih nije u bolnici,samo je mališan navodno ranije operisao srce.

PAKAO ZA SRPSKU DECU: Na današnji dan su USTAŠE OSNOVALE dečiji koncentracioni logor u Jastrebarskom

Podsećamo da je poslednje tri nedelje ljudima slala slike iz bolnice preminule devojčice Nađe (2), govorila da je to njen sin Filip koji čeka na transplantaciju srca. Fotografije je slala sa lažnog profila, pod imenom Snežana Jovanović.

Dok je boravila u Kragujevcu, pomoć je tražila od Banke hrane. Oni su joj tu pomoć i dali u više navrata, ali im je od početka bila sumnjiva. Izbegavala je da im da svoju ličnu kartu na uvid, a zdravstvene knjižice dece nikada nisu dobili. Pomoć je dobijala “na lepe oči”.

Upravo iz Banke hrane dobili smo fotografiju Veričine lične karte.

Međutim, ona i dalje tvrdi da u Kragujevcu nikada nije bila.

Verica Janković, Snežana Jovanović

Fotografija lične karte koju su nam dali koordinatori Banke hrane/ Foto: Privatna arhiva

Kada smo joj u ponedeljak pokucali na vrata, najpre je unezvereno bacala pogled levo, desno, ćutala i krenula da zatvara vrata. Međutim, videla je foto-aparat, pa je verovatno shvatila da je bolje za nju da kaže istinu.

Ovo su Desanka i njen bivši muž Petar: Imao zabranu prilaska, nožem je izbo na smrt posle svađe!

– Ja sam tražila pomoć pre tri godine za svog sina, ali tad sam živela sa I. I. Sad sam se udala, moj suprug radi i nije mi potrebna nikakva pomoć. Ja sam bila primorana da tražim pomoć, jer sam imala čoveka koji je kockao i koji nije pomogao ništa. Devet godina sam živela, (sa I. I.) bila sam prinuđena i sa svih strana sam tražila pomoć, to je bilo pre 3 godine. Sad sam se udala, sad sam venčana, treba da se porodim za manje od 7-8 dana. Nema sudskog postupka protiv mene, imam advokata Filu – rekla je Verica.

Na pitanje da li je prošlog meseca na lažnom Fejsbuk profilu objavila sliku bolesnog deteta, tačnije umrle Nađe, govoreći da je dete njeno, kazala je da je to nemoguće, jer ona ima dvoje zdrave dece i treće na putu (iako poslednje dve godine novac “zarađuje” od donacija, plasirajući priču da joj je sin bolestan i da joj treba para za njegovo lečenje).

Nakon što je naš novinar napustio njen dom, Verica je pozvala redakciju Telegrafa.

– Zar ne može čoveku da se oprosti ako nešto pogreši – pitala nas je.

Verica Janković prevarant

Verica sa decom 8. jula 2019./ Foto: Telegraf

– Nije lepo to što sam uradila pre tri godine, nije lepo što sam slagala da sam dala ćerki bubreg, što sam rekla da sin ima cerebralnu paralizu, znam da to nije lepo, ali zar ne može da se oprosti – insistirala je.

Na našu konstataciju da to ne da nije lepo, nego za takve prevare po zakonu treba da se odgovara, Verica je rekla da to nije baš tako.

20 minuta pokušavala je da nas ubedi da ne objavimo ovaj tekst o njoj.

Na pitanje koliko zapravo ima dece, prvo nam je rekla dvoje, pa četvoro, a o onih sedmoro koje je ranije spominjala, sada nije bilo ni reči.

DOBRO POZNATA POLICIJI, HAPŠENA U AKCIJI “AURORA”

Policija je tokom akcije “Aurora” u martu 2018. godine podnela krivičnu prijavu protiv Verice Janković (31) zbog sumnje da je počinila prevaru tražeći novac za navodno lečenje svoje dece, a da ga je koristila za lične potrebe. Ona je i tada preko medija objavljivala apel za pomoć i osnivala fondove za uplatu novca lažno iznoseći teško materijalno i zdravstveno stanje nje i njene maloletne dece.

Ona je obmanjivala javnost da je donirala svoj bubreg za transplatacije jednom detetu i lažno objavljivala da je drugom detetu potreban hirurški zahvat na srcu. Osumnjičena je, kako se navodi, na taj način protivpravno prisvojila dva miliona dinara.

POSLEDNJI DETALJI HORORA U PANČEVU: Petar (64) se Desanki (60) prikrao s leđa i počeo da je ubada nožem na prepunoj Autobuskoj stanici (FOTO)

PRVI PUT POKUŠALA DA NAS PREVARI 2017. GODINE

Verica je redakciju Telegrafa pokušala da prevari 2017. godine. Rekla nam je da joj je dete umrlo, pokazivala nam je rez od operacije na sinu. Ipak, stan u kom nas je dočekala bio je bolje opremljen od prosečnog srpskog stana. Ne samo zbog toga, već zbog mnogih drugih stvari, nismo joj poverovali. Dve godine kasnije, pozvala nas je telefonom i tada smo je, nažalost, uspela da nas prevari. Prodala nam je priču o bolesnoj deci i želeli smo da joj pomognemo.

APEL: PAZITE SE LAŽNIH POZIVA ZA POMOĆ

Na adresu Verice Janković juče smo otišli samo da bismo proverili gde se sad nalazi i da li je tačno da se iz Kragujevca vratila u Beograd. Sada živi u jednom istočnom beogradskom naselju, sa suprugom koji dobro zarađuje, deca su joj, hvala bogu, zdrava i ima sve što joj je potrebno u životu, ali i ružnu naviku da predstavljajući svoju decu kao bolesne, prikuplja pomoć za svoje lične ciljeve.

             

(Dnevne.rs/Izvor: M.B.,J.S., Telegraf.rs)