Ugledni nastavnik je prišao cariniku, kada se “oglasio” paket sa zadnjeg sedišta. Policajac je pozvao pojačanje, ne sluteći šta se nalazi u kutiji! (FOTO)

stop

Foto ilustracija: Dnevne.rs /pixabay

Protiv njega je pokrenut prekršajni postupak

Ti papagaji se ubrajaju u jednu od oko 360 vrsta papagaja zaštićenih Konvencijom o međunarodnom prometu ugroženim vrstama divlje faune i flore (CITES) i nacionalnim propisima Srbije.

Četiri papagaja koja pripadaju toj zaštićenoj vrsti otkriveni su nešto posle ponoći, u automobilu marke “Opel” mađarskih registraskih oznaka, kojim je upravljao 51.godišnji dvojni državljanin Srbije i Mađarske.

[adsenseyu5]

Vozač, po zanimanju nastavnik, carinicima je rekao da nema ništa što bi trebalo da prijavi, ali je ubrzo na zadnjem sedištu njegovog automobila pronađena drvena kutija sa pregradama, prekrivena majicom, u kojoj su se nalazila četiri živa žako papagaja (Psittacus erithacus).

Foto: Uprava carina

 

PROVERITE DA LI VAS IMA NA SPISKU: Prete vam VELIKE KAZNE ako ne izmirite ovu OBAVEZU do ponedeljka! (INFO)

Putnik je pokušao da se opravda rekavši da je ta dva para papagaja dobio na poklon u Mađarskoj i da nije znao da je potrebno da ih prijavi na granici.

Kako nije posedovao CITES dozvolu za uvoz ove zaštićene vrste, protiv njega je pokrenut prekršajni postupak, a otkriveni primerci predati su ZOO vrtu Palić na dalje staranje.

[adsenseyu1]

Za ovom vrstom papagaja postoji velika potražnja na globalnom tržištu kućnih ljubimaca, pre svega zbog njihove prirodne sposobnosti da oponašaju ljudski govor, kao i zbog izraženih kognitivnih sposobnosti.

Foto: Uprava carina

 

SRBIN JE U BEČU SREO PILOTA KOJI JE BOMBARDOVAO SRBIJU ’99! Njihov razgovor je počeo mirno, a završio se dramatično! (VIDEO)

Carinici su prošlog leta na aerodromu “Nikola Tesla” sprečili pokušaj nelegalnog unosa dva živa primerka afričkog sivog žako papagaja u Srbiju iz Angole.

U prekršaju se tada našla srpska državljanka, koja je letom iz Frankfurta sa suprugom doputovala iz te afričke zemlje, a ptice je pokušala da unese u zemlju bez odgovarajuće CITES dozvole za uvoz.

Ta dva žako papagaja sada su stanovnici beogradskog ZOO vrta, navedeno je u saopštenju.

[adsenseyu4]

(Dnevne.rs /Izvor: Tanjug)

[adsenseyu2]