UČITELJICA IZNENAĐENA NOVIM PRVACIMA: Gleda „Parove“ sa sedam godina, a ne zna da govori srpski i ne zna da veže pertle!

đaci

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

Jedna učiteljica prenela je anonimno svoje utiske o odeljenju prvačića koje je preuzela 2. septembra. Kako je napisala, ove godine je šokirana novom generacijom školaraca. Slatki su i širokih osmeha, ali većina njih ne izgovara pojedine glasove, a nekoliko njih ne zna većinu.

– Primih prvake pre tri dana. Slatki, veseli, krezubi, širokih osmeha… Radujem se đacima prvacima uvek. Ali, moram da priznam da sam ove godine iznenađena. Da ne kažem – šokirana! Većina dece ne izgovara pojedine glasove, a nekoliko njih ne izgovara većinu glasova.

“Usitejice, vesi mi peukle, mama nije imaua vemena da me nauci!”

– Tri puta sam tražila da mi ponovi rečenicu, dok nisam shvatila šta želi! Znam ja šta je u pitanju, ali sam i dalje u šoku. Ne zbog te rečenice. Nego zbog toga što roitelji toliko malo vode računa o deci. Ali im zato kupuju satiće-smartiće i patike koje moraju jaako da čuvaju jer: “Molim te, učiteljice, obriši mi patike, tata će me ubiti na mestu ako vidi da su prljave, dao je silne pare za njih!”.

Nađite vremena za svoju decu! Ne dozvolite da maternji jezik uče slušajući crtaće i ponavljajući reči onako kako ih sa TV-a ili kompjutera čuju. Igranje na tabletu nije smisao odrastanja. Lutka ginjola kroz koju sam se danas obratila đacima, držala im je pažnju duže nego bilo koja igrica, verujte mi! Nije mi se do sad dogodilo da deca ne znaju šta znači „grafitna olovka“. Nije mi se dogodilo da ne znaju da povuku liniju “od- do”.

“NE MOGU DA DIŠEM, PUSTI ME!” Snimak sa autobuske stanice u Kragujevcu, radnik obezbeđenja kleči na ženi (VIDEO)

Troje učenika ne zna svoje prezime. A jedan ne zna kako je mami pravo ime, kaže da je svi zovu Beba. Ali, roditelji kažu: “Sve on (ona), zna! A meni je tako slaatko što ne govori “čisto”… Ima vremena, naučiće.“

Ima vremena? Koliko? Kad je vreme da dete progovori? Sa sedam godina, ide na fudbal, engleski, a ne zna da govori srpski i ne zna da veže pertle!

Gleda „Parove“, sa sedam godina! Govori kao neki lik iz “Sunđer Boba”, a na crtežu porodice, u većini slučajeva nema deteta koje je porodicu nacrtalo. Svaki od njih je rekao: „Nema me, da ne smetam.“

Da ne smeta? Kome? Roditeljima? Ne možete to nadoknaditi telefonima, tabletima i skupim patikama. Time govorite detetu da vam smeta i da treba samo da se bavi bilo čime, samo da nije uz vas.

LETOVANJE NA JADRANU JOJ SE PRETVORILO U NOĆNU MORU: Probudila se sa OSIPOM NA TELU! Znala je da NISU KOMARCI ali nije bila spremna za istinu

Budite uz svoju decu! Divni su, samo još to da roditelji shvate…

“Jedna učiteljica”, napisala je ona u potpisu.

Jedino što bismo u ovom slučaju mogli da učinimo je da potpišemo svaku reč koju je učiteljica napisala.

           

(Dnevne.rs/Kurir.rs/izvor: zelena učionica.com)

Be the first to comment on "UČITELJICA IZNENAĐENA NOVIM PRVACIMA: Gleda „Parove“ sa sedam godina, a ne zna da govori srpski i ne zna da veže pertle!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*