UBOD MOŽE BITI FATALAN: Ako vas UJEDE STRŠLJEN odmah uradite OVO!

insekt

Foto: pixabay /dnevne.rs

Ubod stršljena po pravilu nije fatalan i uglavnom se sve završi blagim otokom koji može boleti i koji traje nekoliko dana.

Međutim, u ekstremnim slučajevima može doći do anafilaktičkog šoka, odnosno alergijske reakcije na otrov, a tada naizgled obični ubod može završiti fatalno.

Ako imate i najmanju sumnju da ste alergični na stršljene, najbolje je izbegavati avanture u prirodi na mestima gde ih ima.

DOKLE VIŠE?! Navijači tvrde – UEFA ima dvostruke aršine! Drugi kažu – kazna je blaga!

Uzroci anafilaktičkog šoka:

– alergija na ujed insekta,

– ubod na nezgodnom mestu gde otok izaziva gušenje,

– ubod stršljena ili ose u proteklih nekoliko sedmica, pa je imuni sistem postao preosetljiv na alergen i u slučaju ponovnog uboda dolazi do anafilaktičke reakcije organizma.

Potrebno je naglasiti da u slučaju anafilaktičkog šoka treba odmah pozvati hitnu pomoć kako bi se sprovela antišok terapija. Tu terapiju mogu da izvedu samo profesionalci.

PANIKA NA NEBU ZBOG KONTROLORA: Za dlaku izbegnut sudar aviona i “cesne” iznad Novog Beograda (INFO)

Važno je još napomenuti da trebate biti posebno oprezni jer u nekim slučajevima, alergijska reakcija može da zakasni i osam do 10 sati. Zbog toga, ako vas u roku od nekoliko sedmica stršljen ubode više puta najbolje se javite lekaru.

Ipak ako se radi o običnom ubodu i nemate nikakve ozbiljnije simptome, odmah nakon uboda naravno izvadite žaoku, a mesto tretirajte hladnim oblogama.

Iskusni pčelari kažu i da ubode pčele, ose ili stršljena, možete ublažiti i pomoću tablete aspirina ili andola.

Potrebno je jednu tabletu jednostavno pokvasiti i prisloniti na mesto uboda, držati jedan minut, a zatim skloniti.

(Dnevne.rs/Izvor: Alo)