U OVOM SELU SVI SLAVE SVETOG NIKOLU: Šta mislite, ko kod koga ovde ide U GOSTE? (FOTO)

slava

Foto: Profimedia/Alamy

– Od vajkada je Sveti Nikola bio slava svih koji žive u selu. To je ono što je naše obeležje, deo tradicije i istorije naših porodica. Jedina mana je što nam manjkaju gosti – kaže Savka Mitić

Prokupačko selo Babin Potok rekorder je u obeležavanju slave Svetog Nikole, jer od 200 domaćinstava samo tri ne proslavljaju ovog sveca.

Kako kažu meštani, ima to svojih mana, jer se smanjuje broj gostiju koje bi domaćini želeli da ugoste. Ipak, pronađen je kompromis, jer se Sveti Nikola u svim kućama obeležava tri dana, pa po utvrđenom redu i komšije barem na kratko svrate da čestitaju slavu jedni drugima.

Od vajkada je Sveti Nikola bio slava svih koji žive u selu. To je ono što je naše obeležje, deo tradicije i istorije naših porodica. Jedina mana je što nam manjkaju gosti – kaže Savka Mitić, koja je čitavu nedelju provela pripremajući slavsku trpezu, i dodaje da bukvalno svaka druga osoba koju zna u ovom kraju obeležava ovog sveca.

I da nije Babinog Potoka, popularnost Svetog Nikole u prokupačkom kraju daleko prevazilazi sve ostale praznike. Iako ne postoje zvanični podaci, smatra se da Svetog Nikolu obeležava 60 odsto domaćinstva, a svi ostali su gosti. Tako u jednom danu oni koji je ne obeležavaju na velikoj su muci, jer moraju da obiđu par domaćinstva.

[adsenseyu1]

Moji roditelji u Podini, tetka i sestra u Babinom Potoku, prijatelji u Rečici, kumovi, slave Svetog Nikolu. kad krene obeležavanje, u prvom trenutku me uhvati panika, jer ne znam kako da se rasporedim. Onda sa suprugom i decom krenem redom, pa tokom ova tri dana obiđemo desetak domaćinstva – kaže Ivana Paunović iz prokupačkog sela Berilje, koju smo zatekli u domu porodice Mitić u Babinom Potoku.

Foto: spc.rs

Da je Sveti Nikola najprisutniji u ovoj sredini potvrđuje i starešina prokupačke crkvene opštine Nikola Ilić, koji kaže da preko 35 odsto domaćinstva koji primaju sveštenika obeležava ovu slavu.

Posle Svetog Nikole, za deset odsto ide Sveti Aranđel. Ako se uzme u obzir da ima dosta domaćinstva u kojima se ne prima sveštenik, možemo slobodno reći da je u prokupačkoj opštini Sveti Nikola najprisutniji kao zaštitnik – kaže otac Nikola.

Tokom ovih dana, zbog većeg konzumiranja alkohola, pojačane su i policijske kontrole u ovom kraju.

[adsenseyu1]

(B. R. /Telegraf)