TVOJE SUZE SINE IM NEĆU OPROSTITI: Dete obolelo od korone lekari 7 sati šetali od grada do grada!

virus

Foto: EPA

Jelena Milosavljević iz Vladičinog Hana na svom Fejsbuk profilu podigla je buru ispovešću o tome kako je sa detetom obolelim od kovida u jednom danu obišla tri zdravstvene ustanove Vladičin Han-Vranje-Surdulica gde je dečak Radomir na kraju proveo i novogodišnju noć.

Majka dečaka u svom postu opisala je koliko dugo je trajala agonija dok nije utvrđeno gde dete treba da bude smešteno i naglasila da su lekari iz jedne ustanove slali dete u drugu.

Jelenina objava podeljena je više od 6.000 puta, a informacija je stigla i do Ministarstva zdravlja koje je odmah reagovalo. Trenutno se u ovim ustanovama sprovodi kontrola kako bi se tačno utvrdilo šta se tog dana dešavalo i zašto dečak odmah nije zbrinut.

Majka je objavila hronologiju događaja, a sve je počelo, kako je napisala, 20. decembra kad je i sama bila pozitivna na kovid.

PROČOITAJTE JOŠ: RODITELJI OPREZ! Pet najčešćih simptoma korone kod beba i dece koji se razlikuju od onih kod odraslih

– Treći dan otkako sam pozitivna na kovid i prvi dan kako Radomir dobija temperaturu 38.5. Suprug, tada još negativan, vodi ga kod pedijatra i Rade do subote pije sirup. Suprug se testira 26. decembra, nalaz mu je pozitivan, 29. decembra, nakon tri dana zatišja i naizgled ozdravljenja, u utorak popodne Rade dobija 38.8. Sa pedijatrije nas praktično vraćaju kući jer medicinska sestra više veruje digitalnom toplomeru koji je pokazao 36.6, nego detetu koje gori i koje je febrilno, što bi uočio i laik, a kamoli medicinski radnik – napisala je Jelena u svojoj objavi.

Te noći, prema njenim rečima, dete je dobilo temperaturu 40.2 i od 31. decembra kreće agonija.

– Na dečijem u Surdulici nas prima izuzetno ljubazna i profesionalna doktorka koja crpi mnogo informacija od mene o celom toku bolesti i obavlja detaljan pregled deteta. Zaključuje da (uveliko febrilan i dehidriran i gotovo beživotan) Rade ipak ima koronu i piše izveštaj sa preporukom pedijatru u Vladičinom Hanu da dete uputi na pedijatriju u Vranju. Dete kom uveliko skače temperatura stavljamo nazad u kola i idemo u Han po uput za Vranje. Tamo se krste od ovih u Surdulici, ali nam ipak daju uput. Stižemo u Vranje i upućuju nas u dečiju kovid ambulantu – navodi se u postu.

Iz Vranja, međutim, dete je ponovo poslato u Vladičin Han, gde ponovo dobija uput za Surdulicu, gde mališan ostaje tri dana na bolničkom lečenju.

PROČITAJTE JOŠ: ZAJEDNO PILI, PA SE SUKOBILI: Poslednji detalji obračuna na Badnje veče u Novom Sadu

– U 18.30 primljeni smo u Surdulici na dečjem odeljenju. Čekamo doktora kog su pozvali. Detaljno pregleda Radeta i kaže da je on sigurno bio pozitivan u poslednjih 10 dana. Da ima i gnojnu anginu i da moramo da ostanemo jer će da kolabira ovako dehidriran. Danas smo doživeli da dete, koje je u 11 časova primio prvi lekar znajući da već danima ima previsoku temperaturu i da nije jeo i pio, dakle takvo dete u 21. veku narednih sedam sati vozimo u kolima u tri grada. Doživeli smo da ga dva puta u roku od dva sata testiraju na kovid kao da ne veruju sami sebi ni prvom testu? Ušli smo u Novu godinu u bolničkoj sobi, bez tate i supruga, sami, a ovu suzu u detetovom oku nikome neću da oprostim. U 3 sata se probudio i rekao mi kao iz vedra neba: “Mama, ja te mnogo volim. I tatu volim iznad oblaka, kao Zariju”. U 4 časa je trazio ćevap, sok i vodu. Konačno je uspeo da jede i pije i zaspao. Ne znam koliko ćemo biti u ovom sobičku veličine kutije šibica, ali obećavam ti sine, neko će da odgovara za tvoje maltretiranje i suze danas, čim izađemo iz bolnice. Izvini sine i u moje i u njihovo ime – napisala je između ostalog Jelena u postu.

 

(Dnevne.rs/Blic.rs)