TUŽNO Lekari u suzama presadili organe

operacija

Foto: Blic

Potpuno zdrav dvadesetpetogodišnji mladić iznenada je doživeo moždano krvarenje i umro. Njegovi organi spasli su živote troje ljudi.

U Kliničkom centru Srbije u Beogradu u subotu su obavljene tri transplantacije.
Nakon deset meseci pauze, presađena je jetra, dok su bubrege dobila dva pacijenta. Sva tri organa od istog donora.

Ono što je prethodilo ovim uspesima lekari KCS pamtiće do kraja života. U petak rano ujutru u Urgentni centar primljen je mladić iz unutrašnjosti zbog moždanog krvarenja.

Imao je svega 25 godina, bio u punoj snazi i, prema rečima njegovih roditelja, nikada nije bolovao. Ali, iznenadno krvarenje bilo je kobno po mladića. Lekari su mogli samo da ustanove da je moždano mrtav.

[adsenseyu1]

– Svi smo plakali u petak nad njegovom sudbinom. I sestre i lekari. Pogotovu što smo saznali da je uskoro trebalo da se oženi i da osnuje porodicu. Njegovi najbliži bili su u šoku. Kako i ne bi kada se ugasio jedan mladi život. Ipak, i pored tuge i žalosti, porodica je bila prisebna i dozvolila je da njegove organe uzmemo kako bi troje pacijenata moglo da nastavi da živi – priča za “Blic” dr Nataša Petrović, načelnica anestezije u Urgentnom centru i član tima za transplantaciju.

Jetru je dobila tridesetogodišnja R. M. iz Loznice, majka malog deteta, koja se već 20 godina leči od autoimune bolesti jetre.

– Transplantacija je uspešno obavljena u subotu i ceo tim je srećan zbog toga, jer je ovo prva intervencija od januara. Zbog nedostatka donora nismo bili u mogućnosti da obavljamo transplantacije. Pacijentkinja se dobro oseća i nadamo se da će uskoro sa intenzivne nege preći na odeljenje – objašnjava dr Petrović.

U subotu tokom dana obavljene su i dve transplantacije bubrega u Klinici za urologiju KCS.

Operacije su prošle bez komplikacija i pacijenti se za sada dobro osećaju.
U Srbiji se transplantacije rade u pet zdravstvenih centara. Bubreg čeka oko 600 pacijenata, u proseku deset i više godina, dok se u evropskim zemljama čeka najduže tri godine.

[adsenseyu1]

(Sonja Todorović /Blic)