TUŽNA VASKRŠNJA PRIČA: Moja mati neće imati u nedelju kome da pruži CRVENO JAJE, zbog toga PLAČEM

uskrs

Foto: Dnevne.rs/printscreen/pixabay

– Ima nas osmoro, četiri brata i četiri sestre. Rasuli smo se po svetu i retko se viđamo. Svi imamo svoju decu, i unuke. U selu živi samo majka, otac je odavno umro. Nema ni komšija više. Pusto! – objasnio je Dragutin koren problema

Dragutin M. je Srbin iz Kuršumlije koji je Nemačku odabrao za novi dom. Kao i svi, i on je postao nostalgičan uoči praznika, pa je napisao pismo posvećeno usamljenoj majci.

Njega prenosimo u celini, sa sajta toplickevesti.com:

“Odrastao sam čovek, imam veliku decu, a od jutros mi suze same padaju niz lice. Krijem se od ukućana, sramota me, pokušavam da mislim na nešto lepo, ali ne vredi.

 

[adsenseyu4]

Danas je Veliki petak. Prisećam se detinjstva i naše male kuće na planini kod Kuršumlije. Majka je uvek posle ručka farbala jaja u lukovini. Sestre su joj pomagale a mi, dečaci, smo jurcali napolju. U nedelju, na Vaskrs, majka bi svakom od nas dala po jedno jaje. Bili su to, nekako, svečani trenuci.

Ima nas osmoro, četiri brata i četiri sestre. Rasuli smo se po svetu i retko se viđamo. Svi imamo svoju decu, i unuke. U selu živi samo majka, otac je odavno umro. Nema ni komšija više. Pusto!

Siguran sam da majka baš u ovom trenutku farba jaja. I to za svako svoje dete, snaju, zeta, i svako unuče. Ostarelim rukama sa velikom nežnošću svako jaje blagosilja: Za Slavoljuba, za Dragicu, za Milicu, Za Dragutina…. Za Saru, Ivu, Janu, za Dušana… Nikog neće da zaboravi, svako ime izgovara nežno kao da nas miluje po glavi, kao nekad.

Poređaće crvena jaja u drveni korpu i onda će da sedne i dugo gleda u njih. Posle nekog vremena će da uzdahne, kao da je gledam, i pobožnim glasom da kaže: „Neka su svi oni meni živi i zdravi i da ih sreća prati“.

Moja majka neće imati kome u nedelju da pruži crveno jaje. Niko od nas nije mogao da je poseti za Vaskrs, kao i mnogo Vaskrsa ranije. Takav je život. Zato plačem! Majko hvala ti za sve!

(Dnevne.rs/Izvor:Telegraf.rs)

 

[adsenseyu1]

[adsenseyu2]