TUGA: Otišao je u Rusiju da ostvari najveću želju, a u Srbiju ga vraćaju u kovčegu (FOTO)

Rusija
Šapčanin Zoran Samardžić (49) poznatiji kao Džimi Samara, poginuo je u saobraćajnoj nesreći nedaleko od Moskve kada se biciklom vraćao u domovinu.

Na njega je 15. septembra u mestu Vjazma u Smoljenskoj oblasti naleteo kamion kojim je upravljao vozač iz Belorusije, a osam dana kasnije Džimi je preminuo u ruskoj bolnici.

[adsenseyu5]

Posle prvog šoka i tuge, Zoranovi prijatelji su krenuli da skupljaju novac kako bi prijatelja što pre vratili u Srbiju i dostojno sahranili.

-Telefon mi zvoni non-stop, svi se interesuju i pitaju kako mogu da pomognu, ali potrebno je skupiti oko četiri-pet hiljada evra za Agenciju koja će dopremiti Džimijevo telo. Nemamo baš puno vremena, pa smo se obratili i Gradu Šapcu da

pomogne, a mi ćemo im, kad skupimo, vratiti novac – kaže Dejan Ivanković,

Zoranov prijatelj.

Zoran Samardžić u spasilačkom centru u Rusiji

Legenda Šapca, Džimi Samara godinama je pričao kako će biciklom da prokrstari celu Evropu ali da mu je najveća želja da stigne u Rusiju. Odlučio je, i uz pomoć

prijatelja koji su mu obezbedili: novac, rezervne delove za bicikl, vreću za spavanje, gotova jela… krenuo 16. avgusta na put dug više od 2.200 kilometara a u Moskvu stigao posle tri nedelje.

Majstor za sve

Zoran Samardžić bio je od onih nenametljivih ljudi, koje i ne primećuješ, a uvek su tu kad ti zatreba pomoć. Biciklom je stizao i do Trebinja i Ostroga. Bio je vernik.

– Na jednom od svojih putovanja prolazio je kroz Nevesinje. Zastao kod sahat kule na kojoj nije radio sat. Uz odobrenje opštinskih čelnika, popravio je sat koji i danas besprekorno radi. Takav je bio naš Džim – kaže Dejan Ivanković.

– Džimi se, prošle godine kada su bile poplave, sprijateljio sa ruskim spasiocima koji su došli u Šabac. Kakav je utisak ostavio na njih dovoljno govorili to što su ga

[adsenseyu1]

oni, kad je stigao u Moskvu ugostili. Obezbedili su mu sobu u Spasilačkom centru, hranu, sve… pokazivali mu grad. O Šapčaninu koji je biciklom iz Srbije stigao u Moskvu pisali su i njihovi mediji – priča Ivanković.

Redovno su se čuli, Džimi je Dejanu javio da za Šabac kreće 15. septembra.

“Kad se vratim, idemo na Kubu”

– Poslao mi je poruku da je na oko 200 kilometara od Moskve i da će uskoro na

spavanje. Sutradan sam mu poslao poruku, ali nije odgovarao, ni dan kasnije. Tek posle dva dana stigla je poruka sa smajlijem, a potom i da je u bolnici, da ga je udario kamion i da nikome o ovome ne govorim, posebno ne njegovoj majci i sestri. Napisao je i da mu je polomljeno rebro, da je uhapšen vozač. Odgovorio sam mu da se obavezno javi našoj ambasadi, a on meni „kad se vratim, idemo na

Kubu“. To je poslednja poruka koju sam dobio od njega – kaže Ivanković.

„Udario me je kamion, vozač je dodao gas i pobegao. Juče sam čuo da su ga

uhapsili. Kažu da sam s biciklom udario u platformu autobuske stanice“ poruka

koju je 23. septembra ujutro Zoran prosledio prijatelju. Tog popodneva je

preminuo.

(S.Bečejić /Blic)