“TO SU BILI SRBI, PRAVI SRBI! ONI KRŠNI!” Baka Fahrija objasnila ko su bili STAROPODGORIČANI (VIDEO)

Srbi

Foto: printscreen/youtube

Fahrija Mučić bila je pre 7 godina najstarija žena u regionu, koja je tvrdila da se njen život protegao kroz tri veka.

Iako je baka Fahrija preminula, još uvek se pamte njene reči i vedar dug koji je zabeležen u emisiji Seada Sadikovića “Bez granica”, na TV Vijesti. Fahrija je tvrdil da ima 115 godina a bila je veoma vitalna i vedrog duha, a uprkos tome što je izgubila 2 sina u istom danu, i dalje je bila spremna da hrabro korača kroz život.

Rekla je tada baka Fahrija da dobro pamti „turski zeman“, kao i njihovo povlačenje sa ovih prostora. Svedok je mnogih ratova, pamtila je borbe turske vojske, Balkanske ratove, Prvi i Drugi svetski rat… Prisetila se i kralja Nikole, rekla da voli Mila, ali nikoga koliko – Tita.

Govoreći o narodu stare Podgorice i njihovom odnosu prema sugrađanima islamske veroispovesti, baka Fahrija je istakla:

PROCURILA NIKAD VIĐENA SLIKA TITA! NA SASTANKU KPJ 1949. DOŠAO JE OVAKAV: Dan pre toga Staljin je poslao svog ubicu u Beograd (FOTO)

„To malo Turaka što je bilo, e ovako su nas pravoslavni držali“, pokušala je starica da, šireći dlanove, i gestovima dočara onu našu izreku – kao malo vode na dlanu.

Istakla je da su Staropodgoričani bili spremni i zalogaj iz usta da daju komšijama muslimanima:

„Ljubili bogami, držali, sve jedan drugoga pazili. Ako nije mogao (musliman) – pomogao mu je (Srbin). Nema toga bogami (više), nema toga, nema…“, ocenila je baka Fahrija, i razgovor o komšijama zaključila sledećim rečima:

„To su bili Srbi, pravi Srbi! Oni kršni!“.

     

(Dnevne.rs/Kurir.rs/Izvor: IN4S.net)