Svi vi koji čekate platu, obratite pažnju: Objavljen datum kada država isplaćuje minimalac

novac

Foto: Kurir arhiva

Država će poslodavcima minimalac od oko 30.000 dinara za svakog radnika, isplatiti u prvoj nedelji juna, tako da već od ponedeljka 8. juna, novac na računima mogu da očekuju i radnici.

Veliki broj poslodavaca promenio je praksu u isplati zarada krajem marta i najavio da će tako biti zaključno sa junskom zaradom. Na promenu dinamike uticala je državna pomoć zbog koje su menadžeri odlučili da zaradu isplaćuju u dva dela – i to u drugom delu 30.000 dinara, a u prvom ostatak do pune plate.

Na ovaj način radnik u finansijskom smislu nije oštećen i jedina razlika u odnosu na ranije je to što zaradu prima u dva dela.

Dragoljub Rajić, konsultant iz Mreže za poslovnu podršku kaže da su mnoge kompanije već u aprilu, linearno umanjile plate. U zavisnosti od delatnosti i pada prihoda neki su išli na smanjenje od deset odsto, neki na 20.

– Morali su, jer su s jedne strane imali desetkovane prihode, a s druge im je važno da zadrže kvalifikovane i stručne radnike. Mnogo je istovremeno onih koji su išli i na otkaze. Pogledajte samo tri velike industrije automobilsku, aero i proizvodnju mašina i opreme za ugostiteljstvo i turizam. Sve stoji, a svi oni imaju mnogo kooperanata i svi su u problemu – kaže Rajić.

STIŽE DODATNA POMOĆ ZA TURIZAM, UGOSTITELJSTVO I PUTNIČKI SAOBRAĆAJ: Vlada sprema paket za najviše ugrožene delove privrede (INFO)

Podsetimo, država je u sklopu ekonomske pomoći privredi, donela odluku da svakoj kompaniji, za svakog radnika, isplati po 30.000 dinara tokom tri meseca.

Ciljj države je da na ovaj način svakom radniku obezbedi bar minimalac, a da li će poslodavac dobijeni novac dati kao dodatak na platu ili ne, njegova je volja, pre svega mogućnost u momentu kada cela privreda gotovo da stoji.

 

(Dnevne.rs/Blic.rs)