SVET ŽMURI NA POTEZE PRIŠTINE: Svetske lidere baš briga zbog terora nad Srbima na KiM

policija

Foto:AFP 2018 / ARMEND NIMANI

Svet danima žmuri na skandalozne poteze Prištine, koji su kosovske Srbe doveli u izuzetno tešku poziciju! Međutim, iz Brisela i Vašingtona na adresu kosovskih vlasti nije stigla pretnja sankcijama, naređenje, niti konkretan zahtev za ukidanje njihovih varvarskih mera koje se odnose na robu iz Srbije.

Ministri Vlade Srbije u razgovoru za Kurir kažu da je naša država zbog tog ćutanja primorana da smišlja načine za ublažavanje trgovinskog rata, koji je pre četiri dana samoproglašeno Kosovo objavilo Srbiji i srpskom narodu.

Nemoćni pred nasilnicima

EU se zaustavila na verbalnoj osudi ponašanja Prištine, što je za ministarku za evrointegracije Jadranku Joksimović pokazatelj da EU nije u stanju da obuzda nasilnike.
– EU mora da, koristeći konkretne mehanizme koje poseduje, zaštiti temeljne evropske vrednosti koje su brutalno napadnute od prištinske vlasti, kojoj su nepoznate evropske ideje i vrednosti i koja svojim nasilništvom nad slobodnim kretanjem robe ugrožava prava građana KiM, a posebno Srba. Ako EU nije u stanju da nasilnike obuzda, onda će se dovesti u pitanje i iskrenost evropske politike prema regionu tzv. zapadnog Balkana, jer su ekonomski napadnute i Srbija i BiH – kaže ona za Kurir.

Nisu svi srećni što će Darko Lazić dobiti drugo dete, ona za to ne želi ni da ČUJE!

Kako naglašava, Srbija svojom mirnom, ali odlučnom reakcijom brani evropski poredak mira i stabilnosti i prava građana i našeg naroda na KiM, a EU mora jasno da pokaže da može i hoće da zaštiti sopstvene vrednosti i da nema popuštanja pod pretnjom nasilja tzv. države Kosovo, koja je potpisala SSP sa Evropskom unijom.

Kosovo

Foto: REUTERS/Denis Balibouse, REUTERS/Hazir reka, EPA/VALDRIN XHEMAJ

Zapretiti sankcijama

Na ovu okolnost ukazuje i potpredsednik Vlade Rasim Ljajić, koji smatra da Brisel demonstrira potpunu nemoć.

– Da je ovo EU od pre sedam-osam godina, ovaj problem bi se rešio za sedam-osam minuta. Ovako smo posmatrači unutrašnjih problema, krize vođstva, autoriteta i ideja u EU. Pored verbalno oštrih osuda, nemamo nijedan potez Brisela u smislu pretnji da će Priština, ukoliko ne povuče mere, biti sankcionisana. Ozbiljno je doveden u pitanje kredibilitet EU, jer Priština nije pogazila samo CEFTA sporazum, već i SSP, koji je potpisala upravo sa EU – naglašava Ljajić za naš list.

ALBANCI “UDARAJU” NA SRPSKU NEJAČ: Uhapšena majka šestoro dece iz Medveđe!

Gaženje propisa

Potpredsednica Vlade nema dilemu da je ovo i pitanje i zadatak isključivo za Brisel:

– To je pitanje za Evropsku uniju. Jedna od fundamentalnih vrednosti, tekovina EU je sloboda kretanja robe! Ovim se to gazi i ovo je zadatak za Brisel. Ili će naložiti vraćanje carina, ili će to značiti njihovu nemoć.

ministarka

Foto: Fonet

Ana Brnabić
NISMO NASELI NA PROVOKACIJE

Premijerka Ana Brnabić kaže da Srbija nije reagovala ishitreno, nije nasela na provokacije Prištine.
– Apelujem, pre svega, na partnere iz EU da rešavaju taj problem kako bismo svi zajedno mogli da nastavimo tamo gde smo stali pre 6. novembra, kada je Priština podigla takse za deset odsto, odnosno da razgovaramo o regionalnom ekonomskom povezivanju, zajedničkom regionalnom ekonomskom prostoru, te međusobnom priznavanju profesionalnih i akademskih kvalifikacija, da bismo imali ne samo slobodniji protok roba i usluga već i ljudi.

(Dnevne.rs/Izvor: Kurir.rs)