SUTRA JE TREĆI DAN BOŽIĆA: Nekoliko običaja i verovanja se vezuje za ovaj dan, nikako ne smete da uradite jednu stvar

hram

Foto: Dnevne.rs/pixabay

Sutra pravoslavni vernici proslavljaju treći dan Božića, i Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana.Ovog sveca Srbi nazivaju u Stevanom Vetrovitim, pa veruju da s treba čuvati vetra, da ne bi došlo do ozbiljnog razboljevanja. Ovo ne ide “na ruku” vernicima u Srbiji, jer je za sutra najavljeno nekoliko naleta jakog vetra!

Vernici koji žive u južnom Banatu posebno treba da se pričuvaju jer se najavljuje vetar povremene olujne snage, kao i oni koji žive i borave u košavskom području.

Arhiđakon Stefan je prvi svetitelj koji je nastradao za hrišćansku veru, pa se ovaj praznik slavi kao sećanje na njegov život.

Ovaj svetac bio je Jevrejin i rođak apostola Pavla, koji je snagom svoje vere činio mnoga čudesa. Kako je bio prvi od sedmorice koga su apostoli postavili u službu pomaganja sirotinji u Jerusalimu, prozvan je arhiđakonom.

Sveti Stefan bio je nadahnut silom Duha Svetog, kao i dvanaest velikih apostola. Njegova dobra dela, pomaganje ljudima, kao i čudesa koja je izveo pominju se u Svetom pismu Novog zaveta.

VEĆ IMAMO APSOLUTNI HIT GODINE! Vulin prevazišao sam sebe:Ministar odbrane čestitao Božić PATRIJARHU PAVLU! (FOTO)

Mučenje svetog Stefana koji je zapravo bio prvi mučenik za istinu njenog sina, posmatrala je i Presveta Bogorodica sa svetim Jovanom Bogoslovom. Ovaj svetac ubijen je kad je imao 30. godina, a poslednje reči su mu bile “Gospode, ne uračunaj im greh ovaj”.

Kao krsnu slavu ovog svetitelja slavi i Republika Srpska, koja je i osnovana na današnji dan 1992. godine.

CEO STUDIO JE PLAKAO: Sjajni Nedim (53) je uzeo mikrofon u ruke, zapevao hit Kemala Montena, a posle je i sam pustio suzu! (VIDEO)

Srbi ovog sveca nazivaju Stevanom Vetrovitim, plaše ga se i poštuju da im vetar ne bi oduvao seno i slamu, a doneo razne bolesti. Zato se veruje da se na današnji dan treba čuvati vetra. Primorci današnji praznik smatraju mornarskom slavom, jer im Stevan Vetroviti daje vetar za njihova jedra.

Zato se sutra čuvajte vetra, a izbegavajte kućne poslove jer je ovaj dan u kalendaru obeležen crvenim slovom.

(Dnevne.rs/Izvor:Telegraf.rs)