Sutra je SVETI TRIFUN: Ukoliko uradite JEDNU STVAR, pronaći ćete ljubav svog života

svetac

Foto: svetigora.com, pixabay.com

Postoji verovanje, ako na Trifundan pada sneg ili kiša, biće kišna i rodna godina, ako je vedro, godina će biti sušna i nerodna

Pravoslavni vernici i Srpska pravoslavna crkva sutra obeležavaju Svetog Trifuna. Ovaj svetac, Sveti Trifun, živeo je u 3. veku nove ere u Maloj Aziji. Legenda kaže da je imao čudotvorni dar lečenja i da je njime uspeo da “od zlog duha” izleči ćerku rimskog cara Gordija.

Ovog svetitelja u Srbiji najviše slave vinogradari jer se veruje da će im on zaštititi vinovu lozu od svih insekata i bolesti.

Uđite u dvorište crkve, ili sopstveno dvorište u ponoć. Bacite semenke (poput semenki suncokreta) preko vašeg ramena izgovarajući sledeće:

“Raspršavam ove seme zaljubljen/a,
Ovo seme posejaću u ljubavi,
Ti, koja si moja prava ljubav,
Dođi po mene i ostani dok raste,
Baš kao i moja ljubav prema tebi”

Srpska pravoslavna crkva, verujući u čudnu moć molitvenog zastupnistva svetog mučenika Trifuna, ustanovila je naročiti molitveni čin, koji se vrši sa njivama, baštama ili vinogradima. Sveti Trifun se smatra zaštitnikom poljskih useva.

DOKTOR NESTOROVIĆ TVRDI: Evo zašto je bolje biti umereno gojazan, nego imati savršenu težinu! (INFO)

Postoji verovanje, ako na Trifundan pada sneg ili kiša, biće kišna i rodna godina, ako je vedro, godina će biti sušna i nerodna. Svetog Trifuna slave i gostioničari, a on je i zaštitnik grada Kotora.

Veruje se da posle ovog dana zima polako počinje da popušta – to Sveti Trifun na svoj praznik pobode u zemlju ugarak i sneg počne da se topi.

Sveti Trifun slavi se kao krsna slava, a naročito među gostioničarima. Stari običaj kaže da kafedžije, ako žele da im posao dobro ide i naredne godine, danas nijednom gostu ne smeju da naplate vino. Zato, požurite u kafane i podsetite vlasnike na ovu tradiciju!

OBAVEZNO PROČITAJTE: Ovo su SIMPTOMI SMRTONOSNOG GRIPA koji hara Srbijom! Lekari tvrde da je KASNO za vakcine!

Sveti Valentin nikako ne može biti zamena za svetog Trifuna jer je reč o dva potpuno različita sveca.

(Dnevne.rs /Izvor:Telegraf.rs)