SUTRA JE MITROVDAN – CRVENO SLOVO, JEDNA OD NAJVEĆIH SRPSKIH SLAVA: A ovo o njoj SIGURNO niste znali!

ikona
Sveti Dimitrije Solunski ili Mitrovdan smatra se petom najvećom slavom kod Srba

Sutra je u kalendaru Srpske pravoslavne crkve crveno slovo jer se slavi Sveti Dimitrije Solunski, odnosno slava poznata kao Mitrovdan.

Sveti Dimitrije Solunski smatra se jednim od najvećih svetaca ne samo kod Srba. Dan Svetog Dimitrija je u Grčkoj uvek neradan, a Bugari i Rusi iako nemaju klasične slave kao Srbi obeležavaju Mitrovdan u okviru porodice.

[adsenseyu5]

Dimitrije Solunski bio je rimski vojvoda u četvrom veku koji je odbio da kažnjava hrišćane, te je na kraju i sam postao žrtva cara Maksimijana.

Foto: Wikipedia/Psy guy

Foto: Wikipedia/Psy guy

Godinama je Dimitrije odbijao naređenje da se progone hrišćani u Solunu i dozvoljavao slobodno propovedanje da postoji samo jedan Bog.

Kada je car saznao da Dimitrije ne sprovodi njegovu naredbu, naredio je da se njegov vojvoda baci tamnicu, a potom da se ubije tako što će ga vojnici probosti kopljima. Predanje kaže da se Dimitriju u tamnici  pojavio anđeo koga je poslao sam Bog i koji mu je poručio da se ne plaši smrti jer će biti primljen u carstvo nebesko.

[adsenseyu1]

Sveti Dimitrije sahranjen je u Solunu u istoimenoj crkvi koja je podignuta u četvrtom veku i ona je jedna od najstarijih sačuvanih hrišćanskih građevina na tlu Evrope. Ovaj svetac je zaštitnik grada Soluna, a vernici tvrde da su njegove mošti čudotvorne jer mogu da izleče mnoge bolesti.

Foto: Wikipedia/javno vlasništvo

Rusi Svetog Dimitrija smatraju zaštitnikom Sibira i njegov dan je od 1581. godine jedan od najvećih praznika.

U Srbiji postoji čak 120 crkava posvećenih Svetom Dimitriju. Sremska Mitrovica naročito uvažava Svetog Dimitrija kojeg smatra svojim zaštitnikom. Sveti Dimitrije se još od 1388. godine nalazi na grbu ovog grada.

Da li ste znali da je Mitrovdan peta najveća slava Srbiji? Ostavite nam vaš odgovor u komentarima.

(V. Ž. /Telegraf)