STVORILI PRAVO BOGATSTVO: Izrodili deset dece za trinaest godina (FOTO)

porodica

Foto

Gajdobranka Milijana Janjić i Subotičanin Srđan Adamović zagledali su se na prvoj godini studija na Stomatološkom fakultetu u Beogradu i od tada se nisu razdvajali.

Na šestoj godini studija dobili su Dimitrija (13), koga su sa lakoćom odgajali jer je bio miljenik kumova, studenata, profesora i asistenata.

Svaki novi dolazak na svet malih Adamovića pratili su beskrajna ljubav i sreća i to je najveća nagrada i kompenzacija za sva odricanja i uloženi trud, na koje se ovi roditelji nikada ne žale. Samo dan posle diplomiranja majke Milijane, rođen je Jovan (12). Deca mladim roditeljima nisu bila smetnja, nego podsticaj da prilježno uče i na vreme završe studije.

 

[adsenseyu4]

Adamovići se rado sećaju studentskih dana i prve roditeljske radosti. Srđan je kao odličan student bio pomoćnik asistenta sa platom i mogli su svojoj tada maloj porodici da priušte normalan „studentski standard“. Porodični niz se nastavio u Srđinoj Subotici, gde su počeli sa stomatološkom praksom, a nastavio u Bačkoj Palanci, gde danas žive u iznajmljenom stanu i imaju privatnu stomatološku ordinaciju. U Subotici su dobili Lazara (11), Anu (10), Nedeljka (8), Nikolu (3) i Đurđiju (3), a Jovan (2), Sava (15 meseci) i Teodor (mesec dana) su Palančani. Zanimljivo je da su svi rođeni u Novom Sadu, a porodila ih je rođena tetka, mamina sestra Biljana, babica u Betaniji.
Milijana i Srđan kažu da su želeli mnogo dece i da su srećni zbog toga što im se želja ostvarila. Njihov dom ispunjen je redom, radom, učenjem, razgovorima, igrom, a najviše ljubavlju. Naši domaćini kažu da se to vezuje uzročno-posledično.

Životni uspeh

Foto: privatna arhiva

– Imamo pet odličnih đaka, kojima naročito dobro idu verbalni predmeti jer kad ih je u kući toliko, mora da bude dijaloga i priče, međusobne pažnje i dobrog uticaja starije dece na mlađe sestre i braću – kaže dr Srđan. Pričaju i o porodičnoj solidarnosti jer od starije dece ne izostaje pomoć roditeljima kad treba skoknuti u samoposlugu, pospremiti stan… A kada treba, Dimitrije i Jovan znaju pričanjem bajki da uspavaju mlađe sestre i braću.

– Ako hoćemo kao nacija da budemo poletniji u svemu, moramo biti mlađi, zbog toga moramo raznim merama podržati porodice, posebno one sa više dece – poručili su Adamovići, koji smatraju da sada to nije slučaj i da su porodice sa više dece prepuštene same sebi.

 

[adsenseyu1]

(Dnevne.rs/Balkanspress.com/Izvor:Alo)

 

[adsenseyu2]