STRAŠNA ISPOVEST SRBA U ALBANIJI: Albanci nas POKRŠTAVAJU, ETNIČKI ČISTE i zabranjuju nam da pričamo srpski!

zastava
Status Srba u Albaniji, koji imaju dugu istoriju na toj teritoriji, daleko je od zadovoljavajućeg, a zbog bojkota poslednjeg popisa, još čekaju zakon o nacionalnim manjinama, dok je preko 100.000 nestalo iz matičnih knjiga u Tirani

Status Srba u Albaniji, koji imaju dugu istoriju na toj teritoriji, daleko je od zadovoljavajućeg, a zbog bojkota poslednjeg popisa, još čekaju zakon o nacionalnim manjinama. Problem je i duga i komplikovana procedura vraćanja izvornih imena i prezimena koja su nasilno albanizovana.

ALBANCI U ŠOKU: U izveštaju UN stoji da zbog bombardovanja naredne generacije će bolovati od raka, leukemije, velikih deformacija novorođenčadi…

Tu je i teška borba za očuvanje srpskog jezika.

Najviše Srba u Albaniji živi u Skadru i Fijeru. U Udruženju “Jedinstvo” kažu da od 2012. godine, otkad postoje, pokušavaju da organizovano očuvaju srpski identitet i kulturu.

[adsenseyu4]

Ističu da im ide teško jer nemaju televiziju i novine na maternjem jeziku.

Preko 100.000 Srba u Albaniji nestalo je iz matičnih knjiga u Tirani tako što su pokrštavani i nazivani drugim imenima i prezimenima, najčešće pogrdnim, kao što su Drvo, Kamen i Gvožđe.

Foto: Tanjug/AP

– Teško je biti Srbin u Albaniji. Nemamo problem s komšijama Albancima, u Fijer ih je došlo mnogo s Kosova i s njima gotovo svakog dana imamo problem. Oni ne vole da se uči srpski jezik, ne vole da se razvije srpska zastava u Udruženju, u školi i zato imamo probleme – objašnjava za RTS predsednik Udruženja “Jedinstvo” Ekerem Duljević.

ALBANIJA ETNIČKI ČISTI SRBE: Iščezlo 100.000 ljudi pokrštavanjem, kao što su to radile ustaše u NDH!

[adsenseyu1]

Nekoliko kilometara od centra Fijera, u kući Duljevića u selu Ret Ljibovš, nekoliko godina održava se kurs srpskog jezika koji su albanske vlasti zabranile pre godinu dana, uz objašnjenje da nije ispunjeno 17 uslova predviđenih zakonom.

– Sramota je da se naš jezik uči krijući. Jezik svaki dan treba da se uči. Ako spavamo, jezik će se izgubiti kao i naš identitet i nećemo znati ko smo i šta smo – ističe Duljević za RTS.

Foto: Tanjug/AP

Dok uz pomoć srpske Vlade ne izgrade osnovnu školu u kojoj bi se učilo po nastavnom programu Republike Srbije, starije generacije Srba u tom gradu čuvaju maternji jezik u svojim domovima.

– Otac i majka su me učili srpski. Ne znam da pišem, ali znam da odgovaram. Hajde da jedeš, da piješ, sve srpski, nema šanse da odgovorim na albanskom – kaže Ismet Duljević.

Predsednik Udruženja Srba i Crnogoraca “Morača-Rozafa” iz Skadra, advokat Pavlo Jakoja Brajović upozorio je da je srpska zajednica u Albaniji, koja po procenama ima 30.000 članova, potpuno obespravljena.

– Srbima je u Albaniji izuzetno teško da opstanu i sačuvaju sopstveni identitet – kazao je Brajović i zatražio da problem srpske zajednice i njenog zastupanja bude prioritet i zakonom uređeno pitanje u budućoj saradnji Srbije i Albanije.

(Telegraf)

1 Comment on "STRAŠNA ISPOVEST SRBA U ALBANIJI: Albanci nas POKRŠTAVAJU, ETNIČKI ČISTE i zabranjuju nam da pričamo srpski!"

  1. Ref Um Lex | 10. March 2015. at 13:59 |

    биће да је ово демократско и правно уређивање стања по савјетима еврофашистичке хрватске!
    приговорио бих на констатацију да срби у албанији имају дугу историју, што асоцира да су давно дошли у албанију! СИТУАЦИЈА ЈЕ ОБРНУТА! АЛБАНЦИ СУ ДОВЕДЕНИ НА ТЕРИТОРИЈ ГДЈЕ СУ ЖИВЈЕЛИ СРБИ! то су историјске чињенице, по свему, само не по ватиканској школи и диктату!!!

Comments are closed.