STIŽE SET FINANSIJSKIH ZAKONA: Za prvo dete 300.000, za drugo VEĆE NAKNADE, a stiže olakšanje i za one KOJI VEĆ IMAJU DECU

vrtić

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

Ministarka Slavica Đukić Dejanović najavila je set finansijskih zakona kako bi se popravio Zakon o finansijskoj pomoći porodicama sa decom.

Kako je ranije najavljeno, roditelji će za drugo dete primati 10.000 dinara mesečno do njegovog petog rođendana, jer će budžetom za 2020. biti odvojeno više para za primenu Zakona o finansijskoj pomoći porodicama sa decom.

Za prvo dete roditelji će uskoro dobijati 300.000 dinara od države, a za drugo po deset hiljada mesečno u narednih pet godina.

Da bi se to ostvarilo dr Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku u razgovoru najavljuje da će nakon donošenja Zakona o budžetu, na red doći set finansijskih zakona kako bi bio “popravljen” Zakon o finansijskoj pomoći porodicama sa decom.

DRŽE ME TRI MESECA KO ŽIVOTINJU U KAVEZU: Drama srpskog radnika u Libiji

Takođe, plan je da u narednoj godini jedan deo subvencija bude usmeren i na otvaranje vrtića u privatnim kompanijama.

Dilemu koji vrtić da odaberu i da li će za njihovo dete biti mesta nemaju jedino roditelji kojima čuvanje dece obezbeđuje firma u kojoj rade, a ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović kaže da će se sledeće godine na tome raditi sa poslodavcima.

– Sledeća godina će biti prva gde ćemo vrlo aktivno raditi na komunikaciji sa poslodavcima da vidimo koje su to stimulacije, a to su najčešće zajednička ulaganja, finansijska sredstva kako bi se to i dogodilo – rekla je Đukić Dejanović.

Prema njenim rečima, plan je da u narednoj godini jedan deo subvencija bude usmeren upravo na otvaranje vrtića u privatnim kompanijama.

SUMORNA STATISTIKA Srbi odlaze u Ameriku da rade najopasnije poslove, a vraćaju se u KOVČEGU

To bi s vremenom smanjilo liste čekanja, jer kompanijski vrtići imaju mogućnosti da primaju i drugu decu ako ostane slobodnih mesta.

Dok su u Srbiji vrtići u okviru kompanija retkost, u pojedinim zemljama EU to nije slučaj. Najbolja situacija je u Nemačkoj, gde u svakoj petoj kompaniji postoji obdanište, dok je u Austriji 12 odsto kompanija otvorilo svoja vrata za decu zaposlenih.

     

(Dnevne.rs/izvor: Novosti)