STIŽE NAM PUSTINJSKA KLIMA! Prve PROGNOZE METEOROLOGA za leto ne slute na dobro

vreme

Foto: tanjug

“El Ninjo” ove godine nije toliko jak, a februar i mart su ipak bili najtopliji u istoriji, navodi se u istraživanju.

Prethodna godina je bila najtoplija u Srbiji od 1951, a najtoplija u Beogradu od 1888. kad su i počela prva merenja temperature u zemlji.

Slično ili pak isto može da nas sačeka i ove godine, ne samo na teritoriji naše zemlje, jer se predviđa da će ovo biti najtoplija godina ikad zabeležena na planeti.

​Naučnici upozoravaju da je dugoročan trend zagrevanja posledica emisija gasova staklene bašte usled sagorevanja fosilnih goriva i da bi 2020, čak i da ne bude najtoplija, mogla da se nađe među pet najtoplijih godina ikada.

Temperature iznad proseka neće zaobići ni našu zemlju. Prema prvim najavama Republičkog hidrometeorološkog zavoda u narednih pet meseci očekuje nas pretežno toplo vreme sa nešto višim temperaturama.

SPEKTAKL ZA PAMĆENJE: Željko Joksimović priredio pravi koncert ispred Skupštine grada (VIDEO)

Kako se kalendarski budemo bližili letu tako će rasti i temperature. Tako se za našu zemlju tokom maja i juna predviđa toplije vreme sa srednjim maksimalnim temperaturama za oko 0,5 do 1,7 stepeni iznad proseka za ovo doba godine.

Ono što se neće drastično razlikovati jesu padavine, te će ova dva meseca proći se prosečnim vrednostima kada je reč o vlažnosti.

Tokom leta će prema najavama RHMZ-a uslediti temperature iznad višegodišnjeg proseka. Srednje maksimalne temperature će u proseku biti više za oko 1,9 tokom jula do oko 2,6 stepena više u avgustu.

Ono što će takođe obeležiti ovaj period jeste mesečna suma padavina koja će biti niža u odnosu na višegodišnji prosek.

Foto: Tanjug/DPA via AP

Kraj leta i početak jeseni proći će sa manjim odstupanjima za taj period godine. Tako se u septembru očekuje srednja maksimalna temperature sa vrednostima za oko 0,6 stepeni ispod višegodišnjeg proseka. Mesečna suma padavina biće za par milimetara niža u odnosu na prosek.

Prema ovim najavama može da se očekuje najtoplija godina i u Srbiji. Ipak, kako je vreme promenljiva kategorija iz dana u dan, prognoze bi trebalo uzeti sa rezervom.

 

(Dnevne.rs/Blic.rs)