STARICU (80) JE UJELO 100 STRŠLJENOVA PO GLAVI I RAMENIMA: Smrt je mogla da nastane za dva-tri minuta, ALI OVO JE SPASILO!

hitna

Foto montaža: Dnevne.rs/Beta/pixabay

Za dlaku Ženu od 80 godina iz jednog sela na planini Radan izujedali su po glavi i ramenima, a život joj je spasen zahvaljujući intervenciji lekara.

Staricu od oko 80 godina sa planine Radan nedavno je izbolo čak stotinak stršljena po glavi i ramenima.

Sva sreća što nije imala jaku alergijsku reakciju, koja posle ovoliko uboda odnosi život za dva-tri minuta, pa je izdržala do dolaska Hitne pomoći iz Kuršumlije.

– Nakon poziva, a znajući koliko kobna može da bude reakcija na ubod stršljena, lekari i tehničari iz Hitne službe momentalno su otišli na teren. Nakon pružene prve pomoći ona je sanitetom prebačena na dalje lečenje u prokupačku bolnicu – kažu očevici.

TEŽAK SUDAR: Jedna osoba preminula, dve povređene u saobraćajnoj nezgodi kod Cerovca (INFO)

Ovaj stravičan slučaj je za medije potvrdila načelnica Hitne službe Doma zdravlja Nena Vučković. Iako su lekari i medicinske sestre navikli da dolaze pacijenti sa ubodima ovih opasnih insekata, svi su bili šokirani kada su čuli da je ovu staricu napalo njih stotinu! Bila je sva otečena, a najviše na ramenima, rukama i po licu.

Za poslednja dva meseca u Kuršumliji je registrovano više od 250 žrtava stršljena, a alergijske reakcije su sve češće i jače. Stručnjaci smatraju da su razlog za to veća vlažnost vazduha, jača je vegetacija, više zelenila, a manjak ptica.

Najvažnije je da se brzo reaguje. Na mesto uboda stavite hladnu oblogu, a ako ste u prirodi, to može biti i najobičniji kamen rashlađen u vodi, a kod kuće led iz zamrzivača. Do velike opasnosti dolazi kada se javi anafilaktički šok u slučaju alergije. Tada se odmah mora pozvati Hitna pomoć kako bi se sprovela antišok terapija koju mogu da izvedu samo medicinski radnici. Oni koji znaju da su alergični treba, uz konsultaciju s lekarom, uvek sa sobom da nose antihistaminik. Imajte na umu da alergijska reakcija može da se javi i kasnije, nakon osam ili deset sati od ujeda.

Broj

250 žrtava napada stršljena zabeleženo u Kuršumliji za dva meseca

Nakon povratka iz Srbije, fudbaler počinio jeziv zločin! Svirepo silovao i ubio devojku, pa njeno telo ostavio u šumi (FOTO)

Hronologija
Stradali od uboda

10. jun – preminuo muškarac iz Banjaluke star 42 godine nakon uboda stršljena
11. jul – odbornik iz Užica Vladan Marković (43) preminuo od posledica ujeda roja stršljena
12. jul – Stanoja Ilića (64) iz Poljanice kod Vranja ubo je stršljen, ali su ga spasli zdravstveni radnici u ambulanti u selu Vlase
4. avgust – umro muškarac iz Malog Požarevca posle pet uboda stršljena
8. avgust – u selu Bistrica kod Nove Varoši Budimir Živković (52) i njegov sin Mihajlo preživeli napad stotinak stršljena dok su kosili

HOROR NA KOSOVU: Albanci pucali na srpski bračni par i njihovu maloletnu decu! Metak prošao pored glave majke

Stršljen nije zakonom zaštićen insekt
Mnogi ljudi su u zabludi jer misle da su stršljeni zaštićeni zakonom. Ta informacija se može naći na pojedinim portalima od pre nekoliko godina, gde se navodi da oni koji ubiju stršljena mogu da budu kažnjeni od 500.000 dinara do dva miliona dinara. Međutim, to nije tačno.
– Prema pravilniku Zavoda za zaštitu prirode, stršljeni nisu zaštićeni – rečeno nam je u Zavodu za biocide i medicinsku ekologiju.

(Dnevne.rs/Izvor: Kurir.rs, Silvija Slamnig)