ŠTA VI MISLITE: Pojavila se inicijativa da Novi Sad bude novi glavni grad Srbije! (INFO)

zastave
Sve su glasnije priče o promeni Ustava Srbije, a tako je ponovo isplivala stara ideja o decentralizaciji, po kojoj bi Novi Sad bio glavni grad Srbije

Sve su glasnije priče o promeni Ustava Srbije, a da to naša zemlja mora učiniti i zbog zahteva iz Brisela potvrdio je i predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i istakao da će se o toj temi tek voditi ozbiljna rasprava. Pored ideja da treba smanjiti broj narodnih poslanika u Skupštini Srbije i da se uvede predsednički sistem, pojavila se ponovo stara ideja o decentralizaciji po kojoj bi Novi Sadbio glavni grad Srbije!

[adsenseyu1]

Srbija nema iskustva sa decentralizacijom i regionalizacijom, ali je činjenica da su joj one potrebne. Time bi bila sprečena metropolizacija, građani bi se bar osećali ravnopravnijim, a i autonomaške ideje bi nestale.

– Kada neko iz Novog Sada, a to su obično vrlo uticajni ljudi koji su jako malobrojni i nemaju gotovo nikakvu podršku u narodu, kaže da je Srbija jedna od najcentralizovanijih država u Evropi, oni ne govore istinu. Sve istočnoevropske zemlje su više centralizovane nego Srbija – tvrdi za Sputnjik istoričar Čedomir Antić.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

– Mi još nemamo svoje Crnogorce u Novom Sadu, ali možda ćemo ih dobiti za 100 godina – zaključuje Antić.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić već je krenuo ka decentralizaciji Srbije te je tako najavio u razgovoru s liderom LSV-a Nenada Čanka da će „Elektroprivreda Srbije“ premestiti svoj nacionalni operativni dispečerski centar u Novi Sad. Pre premeštanja ovog privrednog subjekta, ranijih godina je bilo predloga o premeštanju nekih ministarstava iz Beograda, a premeštanje Ustavnog suda u Sremske Karlovce se naveliko planiralo.

[adsenseyu1]

Profesor Ustavnog prava sa Pravnog fakulteta u Novom Sadu Slobodan Orlović kaže da jedecentralizacija pozitivan trend, ali da u realizaciji nema vidljivih pomaka.

– Naš Ustav podrazumeva određenu decentralizaciju, to jest približavanje vlasti građanima. Na taj način se blaži ta posrednost demokratije, koja je sada vladajuća, pošto je zamenila onu nekadašnju neposrednu demokratiju – dodaje Orlović za Sputnjik.

Foto: Tanjug/Dragan Stanković

Profesor Orlović navodi i primer da je Savezni ustavni sud Nemačke u Karlsrueu, a da glavni grad Zapadne Nemačke nije bio najveći grad Berlin, već Bon. Za decentralizaciju je, napominje on, potrebno pronaći i kvalitetne kadrove koji će van centra na kvalitetan način obavljati državne funkcije, kako bi se država istinski mogla decentralizovati.

(Telegraf.rs /Sputnik)

6 Comments on "ŠTA VI MISLITE: Pojavila se inicijativa da Novi Sad bude novi glavni grad Srbije! (INFO)"

  1. Нови Сад је у сваком погледу (изузев броја становника) за Београд велеград!

  2. nista protiv podrzavam neke od institucija premestiti u novi sad neke u neke druge gradove taj Beograd bauk vise da rasteretimo

  3. Podeliti ministarstva po gradovima u Srbiji,to je jedino resenje za jacanje posustale privrede!

  4. Pero Defformero | 5. јула 2015. at 00:45 |

    Jok more, bolje Budimpešta ili Sankt Petersburg!

  5. predlazem pristinu kao glavni grad srbije jer kosovo je srbija

  6. Slavoljub Mustafic Zaja | 6. јула 2015. at 13:18 |

    GLAVNI GRAD JE KRUŠEVAC CAR LAZAR NIJE NI BEOGRAĐANIN NI KOLONISTA

Comments are closed.