SRPSKI patrijarh Irinej: Štitićemo Kosovo milom ili silom! (INFO)

Sabornoja crkva
Patrijarh Irinej, povodom početka presudne diplomatske borbe u Unesku. Nadamo se da će se probuditi savest onih koji odlučuju o nama

SRPSKI patrijarh Irinej rekao je u utorak u Nišu da smo svi dužni da dignemo glas u zaštiti Kosova i Metohije i da “ako dođe do sile, moramo učiniti sve da milom ili silom to vratimo

– Nadam se da nećemo biti u prilici da na taj način to branimo, već da će svest i savest onih koji odlučuju o našoj sudbini progovoriti na način kako treba da govori jedna probuđena i čista ljudska savest. Sada je reč o tome da nam uzmu svetinje i da ih proglase svetinjama Kosova – rekao je Irinej novinarima povodom početka zasedanja Generalne konferencije Uneska.

[adsenseyu5]

Poglavar SPC je, prilikom posete niškoj eparhiji, podsetio da se na Kosovu i Metohiji nalaze naše svetinje.

– To je naša istorija, naša kultura, početak svega onoga velikog i trajnog u našoj istoriji, našoj kulturi. Mi to ni u kom slučaju ne možemo dozvoliti ni sebi, ni drugima, da Kosovo i Metohija ne budu deo naroda kome pripada, od kako se zna za Kosovo i Metohiju i srpski narod.

Irinej je kazao da ne smemo da dozvolimo da se srpske svetinje sada povere narodu koji je čitavim vremenom svoje istorije palio naše svetinje. Podsetio je da se na Kosovu i Metohiji nalazi rezidencija srpskog patrijarha – Pećka patrijaršija, kao i najveće svetinje naše istorije i kulture.

Inače, još nije poznato koliko će članica Uneska imati pravo glasa ukoliko dođe do glasanja o zahtevu lažne države Kosovo da bude primljena u ovu organizaciju. Jer, Beograd i naši saveznici uveliko rade na tome da se izjašnjavanje Generalne konferencije odloži, ali i da ova tema bude uvrštena u briselski dijalog.

[adsenseyu1]

(V. N. /Novosti)

1 Comment on "SRPSKI patrijarh Irinej: Štitićemo Kosovo milom ili silom! (INFO)"

  1. Zsyjnr Wow! Thank you! I always wanted to write on my blog something like that. Can I implement a part of your post to my blog?

Comments are closed.